Især i ældreplejen og på sundhedsområdet kommer man til mangle seniorernes arbejdskraft og kompetencer. Foto: Colourbox
Især i ældreplejen og på sundhedsområdet kommer man til mangle seniorernes arbejdskraft og kompetencer. Foto: Colourbox
02.10.2019 kl. 13.00

Sådan får kommunalt ansatte et langt arbejdsliv

Kommunerne kan se frem til, at omkring 45.000 ansatte vil gå på pension de næste fem år. Det er problem for fremtidens velfærd. KL har derfor udarbejdet en seniorpolitik, der skal hjælpe kommunerne med at bane vejen for et længere arbejdsliv.

Hver fjerde kommunalt ansatte er over 55 år. Dermed kan kommunerne forvente, at omkring 45.000 ansatte trækker sig tilbage fra arbejdsmarkedet de næste fem år. Det er en alvorlig udfordring på de kommunale arbejdspladser, hvor der især i sundheds- og ældresektoren er mangel på medarbejdere.

Problemet med den manglende arbejdskraft bliver kun større af, at andelen af plejekrævende danskere over 80 år forventes at stige markant, samtidig med at 9.000 medarbejdere på det område forventes at gå på pension over de næste 5 år. Det er en stor udfordring.

Hvordan holder vi på seniorerne?

Derfor skal kommunerne arbejde mere målrettet med at få de ældre, erfarne medarbejdere til at blive længere i jobbet. I en ny seniorpolitik kommer KL med en række konkrete anbefalinger til kommunerne og arbejdsmarkedets øvrige parter.

– Vi står i et alvorligt krydspres, hvor vi på den ene side mangler ansatte på kommunernes centrale velfærdsområder, men samtidig kan vi se, at normen i kommunerne er at gå tidligt på pension. Det er en udvikling, vi skal have vendt. Vi har brug for de erfaringer, som de ældre medarbejdere har med i bagagen, og vi skal meget tydeligere italesætte, at ældre medarbejdere løfter en stor opgave i vores velfærdssamfund. Vi skal helt enkelt holde på dem i længere tid, og de skal mærke at vi vil dem, siger formand for KL’s løn- og personaleudvalg Michael Ziegler (K), der er borgmester i Høje Taastrup.

LÆS OGSÅ Kamp mellem pda’en og hjertet
FOR ABONNENTER

Kritisk tilbagetrækning

Anbefalingerne i KL’s seniorpolitik beskæftiger sig med seks forskellige temaer, som samlet og hver for sig kan gøre en forskel i kommunerne og på den enkelte arbejdsplads. Og selvom der allerede er gode rammer for seniorerne i kommunerne, så er der behov for en bredere og mere intensiv og fokuseret indsats.

Især kulturen omkring tilbagetrækning trænger til et kritisk blik – både fra lederen og fra medarbejderen selv.

– Vi har haft alt for lidt fokus på vores erfarne medarbejdere i de år, hvor der har været nok ansatte, og nu mærker vi konsekvensen. Den indgroede kultur, som mange steder hersker, skal vi have ændret grundlæggende, så det ikke bliver normer og kultur på arbejdspladsen, der ender med at betyde, at ældre medarbejdere ikke længere ønsker at arbejde, siger Michael Ziegler.

Der skal større fokus på den enkelte medarbejder, ligesom erfaring skal italesættes som en klar værdi for organisationen. Samtidig foreslår KL, at arbejdsmarkedets parter samarbejder om at gøre pensionsreglerne lettere at forstå og handle ud fra.

LÆS OGSÅ Hjem for at dø
FOR ABONNENTER

– Vi har været for dårlige til at tydeliggøre hvilke fordele, økonomiske og personlige, en senere pension medfører. Det ønsker vi også at ændre med seniorpolitikken, Og vi inviterer organisationerne til at vi sammen giver rammeaftalen for seniorer et servicetjek, så den understøtter vores fælles mål, siger Michael Ziegler. tkn@kl.dk

 

100.000 på pension

- 26 procent af de kommunale medarbejdere er 55 år eller derover. Andelen af ansatte over 60 år i kommunerne er steget fra 7,8 procent i 2010 til 13 procent i 2019.
- Frem mod 2028 forventes over 100.000 kommunalt ansatte at trække sig tilbage på grund af alder. Alene over de næste fem år går godt 9000 SOSU’er på pension.
- Kun fire ud af 10 kommuner erklærer sig enig eller meget enig i, at der er politisk fokus på fastholdelse af seniorer i kommunen.
Se KL's seniorpolitik her.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Sådan får kommunalt ansatte et langt arbejdsliv Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger