Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
02.10.2019 kl. 12.42

Pengene findes ved at rulle omstridte VLAK-initiativer tilbage

Friskolerne mister tilskud, lønmodtagere må betale skat af fri telefon og udrejsecentret på Lindholm droppes.

Det koster at prioritere både velfærd, uddannelse og den grønne omstilling.

Derfor har S-regeringen været på jagt i den tidligere regerings liste over ikke-gennemførte initiativer for at finde pengene.

Det betyder eksempelvis, at skatten på fri telefon bevares. Dermed droppes VLAK-regeringens plan om at fjerne skatten. Det giver 580 millioner kroner om året at beholde skatten.

Det omstridte udrejsecenter på øen Lindholm bliver heller ikke til noget. Det frigør 253 millioner kroner næste år.

LÆS OGSÅ Politikerne skal passe på ikke at skabe forventningskriser

Endelig vil regeringen reducere statens tilskud til de frie grundskoler fra 2021 ved at rulle den såkaldte koblingsprocent tilbage fra 76 til 71 procent.

Under valgkampen var Radikale Venstre imod at rulle procenten tilbage. Holder partiet sit løfte, er der et flertal udenom regeringen på dette punkt.

Regeringen vil også afskaffe den såkaldte skolepulje. Der er i 2020 165,1 millioner kroner tilbage i puljen, som er blevet kritisereret for, at det har været for tilfældigt hvorvidt den enkelte skole får bonussen eller ej.

– Regeringen mener, at pengene kan bruges bedre, fremgår det af finanslovsforslaget.

LÆS OGSÅ Redningspakke på vej til kommuner, der taber på ny dækningsafgift

Andre finansieringskilder er dyrere cigaretter, tilbagerulning af lempelser af bo- og arvegiften, en fastholdelse af loftet på aktiesparekonti og en ændring af sygedagpengesystemet, så arbejdsgivere først refunderes efter 40 dage og ikke efter 30 dage som nu. Det sidste giver 500 millioner kroner i kassen.

Det er alt sammen udtryk for en politisk prioritering, slog finansministeren fast, da han onsdag middag præsenterede forslaget i Finansministeriets Rentekammer.

– Pengene kan kun bruges en gang. Vi har valgt, at velfærd er vigtigere end skattelettelser, sagde Nicolai Wammen (S). mdbr@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Pengene findes ved at rulle omstridte VLAK-initiativer tilbage Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger