I april sidste år var det så som så med den gode tone i forhandlingerne om de offentlige overenskomster. Her er det Michael Ziegler, der må forklare sig foran forligsinstitutionen i København. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
I april sidste år var det så som så med den gode tone i forhandlingerne om de offentlige overenskomster. Her er det Michael Ziegler, der må forklare sig foran forligsinstitutionen i København. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
29.11.2019 kl. 12.00

Ziegler og Striib vil holde den gode tone

De offentlige overenskomstparter lover, at de vil handle klogere i forbindelse med overenskomstforhandlingerne i 2021, og arbejdet med at skabe det bedst mulige forhandlingsgrundlag er allerede i gang.
tekst Sidsel Boye

Mange husker sikkert de højspændte dage med tv-belejring foran Forligsinstitutionen, hvor de kommunale overenskomstforhandlingerne i 2018 var tæt på at sætte hele landet i stå med en meget omfattende konflikt.

Den dramatiske situation ønsker de to topforhandlere på området, forbundsformand Mona Striib, FOA, og borgmester Michael Ziegler, Høje-Taastrup, ikke at genopleve ved de kommende overenskomstforhandlinger i 2021.  

Derfor har de analyseret forløbet og taget ved lære af det, og det er baggrunden for, at de allerede nu er klar med en politisk forhandlingserklæring, som skal sikre et bedre klima og dermed også nogle bedre resultater, når de kommer til forhandlingsbordet næste gang.

Michael Ziegler, som er formand for KL’s Løn- og Personaleudvalg, siger om den nye erklæring:

LÆS OGSÅ Maksimalt pres på ok-forhandlerne

– Der er intet i denne verden, der kan garantere imod en konflikt, men der er ting i forløbet i 2018, som man godt kan lære af, og man kan overveje, om man kan gøre ting klogere, så man får dæmpet konfliktniveauet, og i den sammenhæng indgår denne erklæring om, hvordan vi vil arbejde sammen mellem overenskomstperioderne, og hvordan vi mindsker risikoen for, at forhandlingerne kører i hegnet, og der er enighed om at udvise en meget stor ansvarlighed fra begge sider.

Lækkede informationer

Mona Striib, som er ny formand for lønmodtagernes forhandlingsfællesskab, siger:

– Forhandlingserklæringen er udtryk for, at vi har haft en rigtig god og vigtig dialog, og at vi er enige om, hvad vi skal gøre anderledes for at få et mere smidigt og konstruktivt forhandlingsforløb. Vi lukker ikke øjnene for, at vi er to parter, der kan have visse modtætninger, men vi har også begge en interesse i at nå nogle mål.

Kommunikation har været et vigtigt emne i evalueringen af, hvad der gik galt i 2018. Og et af problemerne var, at der blev lækket informationer i vigtige faser af forhandlingerne.

LÆS OGSÅ DLF og KL strides om teksten
FOR ABONNENTER

– Som forhandler bliver man hele tiden presset af journalisterne, og det kræver en høj disciplin ikke bare at tale løs. I Forligsinstitutionen siger loven af gode grunde, at vi skal holde vores kæft, og der var vi nok lidt ude i en gråzone og ikke så ansvarlige. Men hvis én af parterne prøver at gøre sig lækker i den offentlige opinion, så presser det den anden part til at gøre det samme, siger Michael Ziegler.

De to forhandlere er også enige om, at der er brug for et fortroligt rum i forhandlingerne, hvis de skal lykkes bedst muligt. Og den proces er allerede startet.

– Vi gør allerede noget for at få en åben dialog, og det betyder, at vi mødes og snakker fortroligt, og at vi også kan tale om knaster og om, at vi har forskellige synspunkter og forskellige måder at se ting på, siger Mona Striib.

Michael Ziegler er enig i, at det er supervigtigt at kunne tale i et fortroligt rum.

LÆS OGSÅ Pænt i mål med O.15

– Når ting er svære, er man nødt til at afprøve modeller. Man skal kunne lægge noget på bordet og kunne trække det tilbage igen, hvis det ikke virker, uden at det med det samme er støbt i cement. Det er det, Anders Bondo (tidligere formand for Forhandligsfællesskabet.red.) kalder at have ’fri dummeret’, siger han.

Ziegler fremhæver, at det i sig selv har en stor værdi at have gjort arbejdet med at formulere en fælles forhandlingserklæring. Og Mona Striib er glad for, at parterne allerede er i gang med at diskutere fælles pejlemærker og forskellige temaer.

– Vi lytter til hinanden og finder på den måde ud af, hvor der er udfordringer og muligheder for fælles løsninger, siger hun.

Om et par uger offentliggøres resultatet af lærernes arbejdstidskommission, og det er meningen at lærerspørgsmålet skal være på plads inden overenskomstforhandlingerne i 2021 går i gang. sib@kl.dk 

LÆS OGSÅ Forhandling og dialog

Se hele den politiske forhandlingserklæring her

Emneord
Overenskomst, KL

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Ziegler og Striib vil holde den gode tone Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger