Foto: Randers Kommune
Foto: Randers Kommune
27.11.2019 kl. 10.00

Hunde hjælper autister til at mestre social angst

I en time om ugen mødes en lille gruppe borgere med autisme med 4-5 besøgshunde for at gå en tur i Randers' gader og parker. Det gør de for at blive bedre til at mestre deres sociale angst.
tekst Tom Ekeroth

De ugentlige gåture er en del at kurset Gå Dig Glad, som er social færdighedstræning for borgere med social angst. Kursets omdrejningspunkt er dog ikke undervisning, men derimod samværet med 4-5 besøgshunde fra Trygfonden. Hunde kan nemlig noget helt specielt; de får mennesker til at sænke paraderne, og det er hovedingrediensen, som får autisterne til at øve deres sociale færdigheder ude på gaderne, som de ellers helst holder sig fra.

Livet med autisme er ofte stressende. Ude i byen bliver man uafbrudt bombarderet med indtryk og valg, som man skal forholde sig til. Små dilemmaer, som de fleste mennesker navigerer i og træffer valg omkring hundredvis af gange hver dag, men som for en person med autisme kan fylde utroligt meget. Og det er hårdt. Derfor ser man ofte, at personer med social angst isolerer sig selv for omverdenen – både fordi det er lettest, og fordi sociale situationer er meget udmattende for dem.

De firbenede i centrum

På kurset deltager fire-fem personer, som hver især bliver matchet med en hund, som de går med gennem hele forløbet. Og en kærlighed til de firbenede venner er gennemgående for alle deltagerne:

– Hvis det ikke havde været for hundene, havde jeg ikke deltaget. Det er befriende, at vi ikke skal lære selvhjælpsteorier og lignende, men derimod bare skal gå med hundene og hygge os, siger Helle Carlsen, som er en af deltagerne.

LÆS OGSÅ Borgerrådgivere kan forbedre retssikkerheden for svage borgere

Alligevel er alle deltagerne enige om, at de har fået utrolig meget ud af de ugentlige møder. Med hundene som omdrejningspunkt, kommer deltagerne nemlig ud på gaderne og bliver øvet i de situationer, som ellers kan virke krævende eller uoverskuelige. Desuden bliver man øvet i at skabe relationer; ikke kun til dyrene, men i høj grad også til de andre kursister. Kurset skaber et trygt rum for mødet mellem ligesindede, der har udfordringer, som ligner ens egne.

– Jeg oplever, at med hundene som fælles omdrejningspunkt har borgerne med autisme mulighed for at udfordre deres angst i det sociale samspil. Derigennem øver de nye måder at håndtere den på. Hundene møder borgerne lige der, hvor borgeren er på det aktuelle tidspunkt og giver dem dermed en tryghed, som skaber grobund for udvikling, fortæller Charlotte Nørager Kjeldsen, Vært for Gå Dig Glad kurset og mestringsvejleder i Randers Kommune. tek@kl.dk 

Emneord
Socialt udsatte

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Hunde hjælper autister til at mestre social angst Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger