Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
26.11.2019 kl. 10.00

Færre elever i folkeskolen læser og regner godt

Det viser resultaterne i de nyeste nationale test for skoleåret 2018/2019, skriver Jyllands-Posten. Bekymrende, siger børne- og undervisningsministeren.
tekst Tom Ekeroth

Resultaterne i de nye nationale test viser, at 70 procent af eleverne er "gode" til at læse. Sidste år var tallet 72 procent, mens det i 2014/2015 var 74 procent.

Også andelen af "gode" elever i matematik er faldet en smule efter flere års fremgang. I 2018/2019 opnåede 77 procent af eleverne "gode" resultater i matematik mod 78 procent året før.

Dermed er folkeskolen kommet længere væk fra at indfri målene med folkeskolereformen fra 2014, som blev indført for, at især de svageste elever skulle blive bedre.

Målsætningen er, at 80 procent af eleverne skal være i kategorien "gode" til læsning og matematik.

LÆS OGSÅ Klassekammerateffekten virker ikke rigtigt

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) mener ikke, at der nogen lette løsninger.

– Det er fuldstændig basalt, at når man er færdig med folkeskolen, så skal man have de her fuldstændig grundlæggende kompetencer på plads og selvfølgelig kunne både læse og regne.

– Det er bekymrende, at resultaterne går den forkerte vej, siger hun til Ritzau.

Ministeren mener, at det er for tidligt at konkludere, hvad løsningen skal være, og advarer mod at træffe hurtige beslutninger.

LÆS OGSÅ Folkeskolen har behov for retningslinjer nu

Andreas Rasch-Christensen, forskningschef ved Via University College, er ikke overrasket over udviklingen. Han mener, at der er gode elementer ved folkeskolereformen, men at den har forsøgt for meget på samme tid.

– Der er sket rigtig meget med skolen. Man har villet for meget med den på én gang. Og man har måske presset den for meget i forhold til at støtte op om det, der understøtter elevernes faglige udvikling. Og det er jo den gode undervisning og rammerne omkring lærernes arbejde, siger Andreas Rasch-Christensen.

Han mener, at der er grund til at tage tallene alvorligt.

– Men det er vigtigt at fastslå, at de nationale test ikke tegner et fuldt billede af elevernes faglige udvikling eller sociale udvikling eller dannelse for den sags skyld, siger han. tek@kl.dk 

LÆS OGSÅ Indeklimamodel beregner prisen for kloge og sunde børn
Emneord
Skoler

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Færre elever i folkeskolen læser og regner godt Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger