Franciska Rosenkilde, kulturborgmester i København er bekymret for salget af de palæ, der tidligere var bymusem Foto: Købehavns Kommune
Franciska Rosenkilde, kulturborgmester i København er bekymret for salget af de palæ, der tidligere var bymusem Foto: Købehavns Kommune
25.11.2019 kl. 11.00

Borgmester kritiserer salg af museum

De historiske bygninger, der har huset Københavns Museum, det tidligere bymuseum, er blevet sat til salg af kommunen. Det møder hård kritik fra kulturborgmester.
tekst Tom Ekeroth

Københavns Kommune har sat det tidligere bymuseum, Københavns Museum, til salg. Museet der er et palæ fra 1787 har en vurdering på 15,6 millioner kroner. Kulturborgmester Franciska Rosenkilde (Alt.) er stærkt imod salget og bekymret for at bygningen, der blev fredet allerede i 1929, vil ændre udseende og karakter, hvis den bliver solgt til kommercielle formål.  

Københavns Kommune står som udbyder af ejendommen, og beslutningen om at sælge bygningen blev truffet som en del af et budgetforlig vedtaget af S, SF, R, EL og DF i 2015, hvor Københavns Museum fik midler til at flytte til nye lokaler i Stormgade. Kulturborgmester Franciska Rosenkilde, hvis parti ikke var med i det flertal, der vedtog salget i 2015, mener ifølge Politiken, at det vidner om en byudvikling, "der er kørt helt af sporet":

– Profit synes efterhånden at være det eneste kriterium i byudviklingen, og det er københavnerne ikke tjent med, siger hun til avisen.

Siden 1953 har Københavns Kommune ejet ejendommen, der indtil 2015 blev anvendt til museum.

LÆS OGSÅ Analyse: Nyt stadion behøver ikke koste kommunen en krone

Ifølge lokalplanen må ejendommen anvendes til offentlige formål og private institutioner af almen karakter samt sociale og kulturelle formål, men i forbindelse med salget forventes dette at ændres, så det gamle palæ må anvendes til restauranter og butikker.

– Jeg kunne sagtens forestille mig nogle private erhvervsfolk, der vil lave lokalerne om til alt fra advokatkontorer til en restaurant, således at bygningen ændrer udseende og funktion, siger kulturborgmesteren, som gerne ser, at bygningen i stedet bliver anvendt som en form for medborgerhus.

Teknik-og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL), der har ansvaret for  kommunens opgaver inden for  lokalplaner, byfornyelse og udvikling af byområder, afviser, at man uden videre kan lave om på bygningen.

Det er en sindssygt smuk bygning, som heldigvis er fredet. Det betyder, at man ikke kan lave om på bygningen, selv om det er nogle andre end kommunen, der kommer til at eje den, siger hun til Politiken. tek@kl.dk 

LÆS OGSÅ Kulturakse binder by og sø sammen
Emneord
Byudvikling, Fritid

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Borgmester kritiserer salg af museum Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger