A-kasse tilbyder nu en lønsikring, der også betyder, at man ikke skal forbi jobcentret. Ordningen er for ansatte med lav ledighedsrisiko. Foto: Colourbox
A-kasse tilbyder nu en lønsikring, der også betyder, at man ikke skal forbi jobcentret. Ordningen er for ansatte med lav ledighedsrisiko. Foto: Colourbox
25.11.2019 kl. 10.30

250.000 danskere kan sige farvel til jobcenteret

En kvart million danskere får mulighed for at købe en individuel lønsikring, som betyder, at de ikke skal på jobcenteret, hvis de bliver ledige, ligesom den nye lønsikring forsikrer dem mod indtægtstabet ved ledighed. Beskæftigelsesministeren er ikke begejstret.
tekst Tom Ekeroth

For samme pris som et a-kassekontingent kan man få 30.000 kr. om måneden i et halvt år eller 25.000 kroner om måneden i et helt år – og man er fuldstændig fri for jobcenteret. Til sammenligning udgør dagpengene under 19.000 kroner om måneden. Det nye lønsikringsprodukt kan blive startskuddet til en ny udvikling på arbejdsmarkedet, som minder om de private sundhedsforsikringers indtog i 1990-erne.

Det er Ase, A-kassen for Selvstændige der tilbyder den nye form for lønsikring.

Forsikringen retter sig mod en række faggrupper med lang og mellemlang videregående uddannelse, der er kendetegnet ved lav ledighedsrisiko og solid indkomst. Det gælder eksempelvis sygeplejersker, lærere, landmålere, tandlæger, ingeniører, økonomer, jurister og læger. Den individuelt tilpassede lønsikring betyder, at de i tilfælde af ledighed vil kunne få en langt højere ydelse end dagpengesatsen. Den høje indtægtsdækning gælder i en kortere periode – typisk et halvt eller et helt år. Samtidig tilbydes de privat og professionel karrieresparring og slipper helt for jobcentret under ledighedsforløbet, fortæller Karsten Mølgaard Jensen, direktør i Ase.

Ifølge beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) får den nye lønsikring alarmklokkerne til at ringe hos ham. Det siger han til Jyllands-Posten.

LÆS OGSÅ Haderslev ansætter ny direktør for beskæftigelse og integration

– Når man begynder at selektere i gruppen, er det et brud med vores kollektive arbejdsløshedssystem, siger han.

Men Ifølge Karsten Mølgaard Jensen ringer alarmklokkerne ganske rigtigt, men det er i nogle af de danske hjem:

– De hjem, hvor enten far eller mor kan miste deres job, og så har familien ikke råd til at betale husleje og de regninger, som de ellers skal betale, fordi man troede, at a-kasseforsikringen var det, der skulle hjælpe, indtil man fik en ny indkomst. Men den er simpelthen for lav, siger han til TV 2.

Fagforeningen fremhæver, at cirka 400.000 beskæftigede allerede nu har tegnet en lønsikring i tillæg til dagpengene. Det er en fordobling i forhold til antallet i 2016. Mere end hver sjette dagpengeforsikrede har i dag en tillægsforsikring, og det er ifølge Ase et klart signal om, at dagpengesystemet af mange opfattes som utilstrækkeligt, skriver fagforeningen på sin hjemmeside. tek@kl.dk 

LÆS OGSÅ Virksomhederne tilfredse med jobcentrene under coronakrisen
Emneord
Beskæftigelse

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: 250.000 danskere kan sige farvel til jobcenteret Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger