Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
20.11.2019 kl. 09.09

Ny vindmølleaftale giver kommuner penge i kassen

Ny bred politisk aftale skal gøre det mere attraktivt for både borgere og kommuner at hjælpe til med den grønne omstilling. Dansk Energi er uenig i finansieringsmetoden.
tekst Frederik Overby Vinding

Regeringen har taget endnu et skridt på vejen mod at indfri målsætningen om en 70 procent reduktion af CO2-udledningen frem mod 2030.

En ny bred aftale indgået af alle partierne undtagen Nye Borgerlige skal sørge for, at der kommer flere vindmøller og solcelleanlæg i det danske land.

En del af aftalen giver naboer til vindmøller en årlig kontant skattefri bonus på 5.000 kroner som kompensation for at skulle bo tæt på vindmøller og 2.000 kroner for solcelleanlæg.

– Vindmøller og solceller er helt afgørende for at indfri regeringens ambitiøse klimamål. Men de er ikke altid populære naboer. Derfor forbedrer vi nu forholdende for naboerne til fremtidens landvind- og solcelleprojekter, siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ Affaldssortering bliver dyrere end klimaaftalen anslår

Men flere kommuner kan også glæde sig over den nye aftale. For hver kommune får 88.000 kr. pr. opstillet MW (megawatt red.) i kommunen af den virksomhed, der opstiller projektet. Det svarer til 2,6 millioner kroner for et 30 MW landvindmølleprojekt.

Men den del af aftalen falder ikke i god jord hos Dansk Energi, der ellers roser politikerne for at lette stemningen blandt naboerne.

– Det er fornuftigt at belønne kommuner, der tager grønt ansvar. Men netop derfor bør en sådan pulje til kommunerne finansieres over finansloven – og ikke af opstilleren. Det må og skal være en fælles opgave at sikre opbakningen til den grønne omstilling – ikke branchens alene. Ellers når vi aldrig i mål, siger Kristine Grunnet, branchechef for vedvarende energi i Dansk Energi til DR.

I KL er man positivt stemt over for den nye politiske aftale. Men Jacob Bjerregaard (S), formand for KL’s Miljø- og Forsyningsudvalg, er uenig med Dansk Energi i at finansieringsmetoden er et problem.

LÆS OGSÅ Tidligere toppolitiker skal stå i spidsen for grøn milliardsatsning

Det er et vigtigt skridt i den rigtige retning. Jeg hæfter mig især ved oprettelsen af en ny Grøn Pulje, hvor vindmølleejerne pålægges at understøtte lokalsamfundet økonomisk. Derudover er det rigtig positivt, at de nærmeste naboer til landvindmøller nu får mulighed for at sælge deres hus, som det var tilfældet ved testcenteret i Thy, siger han i en pressemeddelelse. frov@kl.dk 

 

Fakta om aftalen

Der oprettes en salgsordning for naboer til vedvarende energiprojekter. Boligen kan sælges til opstiller til værdien vurderet af den uafhængige taksationsmyndighed. Muligheden gælder boligejere i en afstand mellem 4-6 gange møllehøjde.

Der oprettes en bonusordning, hvor naboer til vedvarende energiprojekter inden for 4-8 gange møllehøjde for vindmøller og 0-200 meter for solcelleanlæg får en årlig kontant skattefri bonus. Bonussen svarer til ca. 5.000 kroner årligt for vindmøller og ca. 2.000 kroner for et solcelleanlæg. Ordningen erstatter den nuværende køberetsordning, som nedlægges fremadrettet.   

Der oprettes en grøn pulje, hvor kommunerne får 88.000 kr. pr. opstillet MW i kommunen af den virksomhed, der opstiller projektet. Det svarer til 2,6 mio. kr. for et 30 MW landvindmølleprojekt. Beløbet er større for kystnære møller og mindre for solceller.

Der foretages mindre ændringer i værditabsordningen, bl.a. flyttes tidspunktet for værditabsvurderingen, og der laves en e-boksløsning for information til borgere.

Afstandskravet fra vindmøller til beboelsesejendomme fastholdes på 4 gange møllehøjde.

De nye ordninger kommer til at gælde for nye projekter, der deltager i 2020-udbud samt støttefrie projekter som ikke har opnået byggetilladelse inden ikrafttrædelse af loven.

Kilde: Klima- Energi- og Forsyningsministeriet.

 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Ny vindmølleaftale giver kommuner penge i kassen Felter med * skal udfyldes
 
Af: Jens Peter Hansen
Randers byråd (V)
Den 20.11.2019 kl. 14:17

Blåstempling af bestikkelse

svar på: Ny vindmølleaftale giver kommuner penge i kassen

Kommunen er planmyndighed ift. vindmøller. Der er et regelsæt, som kommunen skal følge - akkurat som der er det på en lang række andre områder.

På husdyrbrugsområdet er regelsættet proppet ind i et IT-system, og ingen forvaltning ville overveje, at politikerne skulle sige nej, hvis IT-systemet siger ja.

Så hvorfor al den halløj med vindmøller? Er det blot fordi, at den typiske kommunalpolitiker max. tænker fire år frem, og derfor i høj grad “lytter til borgerne” dvs. hører de, der råber højt nej til vindmøller.

At opstilleren af vedvarende energi nu skal til at betale for, at politikerne træffer de beslutninger, som de er valgt til at træffe og som er i overensstemmelse med hvad samfundets ønsker, nærmer sig legaliseret bestikkelse. Det burde ikke være nødvendigt, det vil næppe gøre nogen forskel, og hvilken tænkning ligger der bag sådant tiltag?

Hvis lokale borgere går sammen om et VE projekt (det vil komme igen), skal de så betale for at gøre det, som samfundet ønsker?

Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger