BUPL's formand mener, at Folketinget godt kan skynde sig lidt med minimumsnormeringer. Foto: BUPL
BUPL's formand mener, at Folketinget godt kan skynde sig lidt med minimumsnormeringer. Foto: BUPL
15.11.2019 kl. 09.51

BUPL om minimumsnormeringer: Kan skaffe 3.000 årsværk

Ifølge en ny undersøgelse er seks ud af ti deltidsansatte pædagoger klar til at gå op i tid. Det giver et potentiale på 3.000 årsværk, som kan bidrage til at indføre minimumsnormeringer, mener pædagogernes fagforening, BUPL.

BUPL's undersøgelse viser

  • 60 procent af landets ca. 40.000 kommunalt ansatte pædagoger arbejder deltid.
  • Hvis alle pædagoger på deltid gik op til fuldtid – uanset egen ønske/vilje – ville det udløse 5.000 årsværk. 
  • Sammenlagt er 59 procent af de deltidsansatte pædagoger i BUPL’s undersøgelse interesseret i at gå op i tid eller arbejde fuldtid, hvis normeringerne forbedres. 
  • Ifølge BUPL’s undersøgelse vil det udløse ca. 3.000 årsværk på landsplan blandt de deltidsansatte pædagoger, hvis normeringer og vilkår forbedres.
  • 46 procent af de deltidsansatte pædagoger angiver, at årsagen til deres deltidsansættelse er et hårdt arbejde.
  • 1.635 har deltaget i BUPL's undersøgelse, som er foretaget i oktober.

Christiansborg kan sagtens fremskynde lovbundne minimumsnormeringer. Det mener i hvert fald pædagogernes fagforening, BUPL, der har lavet en undersøgelse blandt deres medlemmer. Undersøgelsen viser, at seks ud af ti deltidsansatte pædagoger – dem er der cirka 24.000 af i kommunerne – er klar til at gå op i tid. Hvis altså normeringerne og deres arbejdsvilkår bliver bedre.

Resultatet af undersøgelsen viser ifølge BUPL's formand, Elisa Rimpler, at Folketinget bare kan gå videre med indførelsen af minimumsnormeringer.

– Det burde fjerne den bekymring, som politikerne har i forhold til en hurtig indfasning af minimumsnormeringer. Der er ingen grund til at vente til 2025, siger Elisa Rimpler.

Ud over de 3.000 årsværk, der kan frembringes ved at deltidsansatte pædagoger går op i tid, så er der ifølge BUPL 2.000 ledige pædagoger, som er klar til at arbejde. Det giver i alt 5.000 pædagoger, hvilket ifølge BUPL's egne beregninger er det antal pædagoger, der er behov for, hvis samtlige af landets daginstitutioner skal leve op til BUPL's anbefalinger om en voksen per tre børn i vuggestuer og en voksen per seks børn i børnehaver.

LÆS OGSÅ Næstved ansætter direktør med husdyrhold i privaten

Ifølge undersøgelsen er det overvejende et hårdt arbejdsmiljø, som afholder deltidsansatte fra at gå op i tid. Det angiver 46 procent af de deltidsansatte respondenter. En femtedel af de deltidsansatte svarer dog, at deres arbejdsplads ikke har penge til at lade pædagogerne arbejde flere timer. jki@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: BUPL om minimumsnormeringer: Kan skaffe 3.000 årsværk Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger