Foto: HK Kommunal
Foto: HK Kommunal
13.11.2019 kl. 11.44

HK: Vanvittigt at kommuner skal administrere seniorpension midlertidigt

Et flertal af partierne på Christiansborg vil lade kommunerne stå for tildeling af seniorpension fra 1. januar, indtil ATP er klar til at overtage opgaven permanent. Det rene vanvid, lyder det fra HK Kommunals formand.
tekst Frederik Overby Vinding

Formand for HK Kommunal, Bodil Otto, er bestemt ikke glad for nyheden om, at kommunerne muligvis skal overtage tildelingen af seniorpension midlertidigt.

– Det er det rene vanvid at give kommunerne opgaven midlertidigt. Hvis kommunerne er ”gode nok” til at varetage opgaven nu, så forstår jeg ikke, hvorfor man ikke afprøver det og siger, at opgaven ligger hos kommunerne permanent. Hvis de er de bedste til at varetage opgaven nu – så er de det nok også om et år, siger hun i en pressemeddelelse.

Regeringen har sammen med Radikale Venstre, Venstre, Dansk Folkeparti, De Konservative og Liberal Alliance besluttet, at ordningen om seniorpension skal træde i kraft d. 1. januar 2020.

Opgaven med at forvalte seniorpensionen skal ligge hos ATP, men for at få ordningen i gang allerede fra nytår har aftalepartierne valgt at placere opgaven hos kommunerne midlertidigt.

LÆS OGSÅ KL: Galimatias ikke at bruge Covid-erfaringer i beskæftigelsesindsatsen

Bodil Otto tvivler på, at man kan hente kvalificeret arbejdskraft ind på en midlertidig billet. Derudover kritiserer hun også, at en privat instans skal overtage den type opgaver.

– Jeg kan da godt fortælle politikerne, at de dygtige medarbejdere allerede efter et halvt år vil begynde at søge væk. Det er en glidebane, når man fjerner opgaven fra almindelige forvaltningsprincipper og i stedet overlader myndighedsafgørelser til en privat instans, siger hun.

HK Kommunals udmelding ligner KL-formand Jacob Bundsgaards (S) tidligere udtalelse om løsningen til Ritzau.

– Det her er ikke en opgave, vi ønsker at løse på så kort en horisont. Vi ville skulle ansætte medarbejdere og kort efter fyre dem igen. Det er ikke særlig attraktivt og ikke en ordentlig behandling af medarbejderne.

LÆS OGSÅ Virksomhederne tilfredse med jobcentrene under coronakrisen

Forligspartiernes modvilje mod at lægge opgaven hos kommunerne stammer fra det, de oplever som en uensartet praksis i forhold til at tildele den såkaldte seniorførtidspension, som den kommende ordning skal afløse.

DR har tidligere gennemgået området og påvist, at antallet af tildelinger af seniorførtidspensioner har varieret betragteligt fra kommune til kommune. Nogle kommuner tildelte for eksempel ingen eller stort set ingen seniorførtidspensioner.

Men Jacob Bundsgaard hæfter sig ved, at 90 procent af de ansøgninger om seniorførtidspensioner, som kommunerne samlet set har behandlet, rent faktisk resulterede i, at der blev tildelt en seniorførtidspension. frov@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: HK: Vanvittigt at kommuner skal administrere seniorpension midlertidigt Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger