Kyst- og naturturisme står stadig for langt den størstedel af overnatningerne. Her på Lolland.
Kyst- og naturturisme står stadig for langt den størstedel af overnatningerne. Her på Lolland.
11.11.2019 kl. 10.30

Turismen slår alle rekorder

2018 var endnu et rekordår for turismen i Danmark. Kyst- og naturturismen er den største forretning med 38,2 millioner overnatninger, men den største vækst ser man i storbyturismen.

2018 var femte rekordår i træk målt på overnatninger, og dansk turisme skabte i 2017 en omsætning på 128 milliarder kroner og 161.000 arbejdspladser. Men konkurrencen om turisterne er hård.

Det viser den årlige statusanalyse af turismens udvikling og konkurrenceevne, der netop er offentliggjort.

Den fortsatte fremgang glæder erhvervsminister Simon Kollerup (S).

– Jeg er enormt glad for, at dansk turisme trives og har det godt. For turismen har en stor betydning i Danmark. Både økonomisk og ved at vores gæster for eksempel efterspørger natur-, kultur- og madoplevelser, der også er med til at skabe gode lokalsamfund. Det er derfor i dén grad værd at fejre, når det går godt med dansk turisme.

LÆS OGSÅ Turisterne skal bruge to milliarder kroner mere på Sjælland

Analysen viser blandt andet, at kyst- og naturturismen er det største forretningsområde i dansk turisme med 38,2 millioner overnatninger i 2018, men at det de seneste 10 år ikke mindst har været storbyturismen, der er i vækst.

Væksten i kyst- og naturturismen er tiltaget siden 2013, men generelt er billedet, at væksten er markant mindre end hos vigtige konkurrenter som for eksempel Nederlandene, Tyskland og Sverige.

– Turismen er et vigtigt erhverv i Vandkantsdanmark. Det er lige fra den nordjyske vestkyst til Bornholm, at turismen er med til at skabe vækst og arbejdspladser. Vi skal derfor fortsat udvikle kyst- og naturturismen, så vi kan følge med konkurrenterne, og så manglende investeringer ikke bliver en bremse for væksten, siger erhvervsminister Simon Kollerup. tkn@kl.dk

 

Status over dansk turisme

Turismeformer

• Kyst- og naturturismen er med 38,2 millioner overnatninger – svarende til 71 procent af alle overnatninger i 2018 – det største forretningsområde i dansk turisme. Antallet af overnatninger inden for kyst- og naturturismen er steget med 11 procent fra 2008 til 2018.

• Storbyturismen (8,2 millioner overnatninger) og erhvervs- og mødeturismen (7,5 millioner overnatninger) står henholdsvis for 15 og 14 procent af overnatningerne i 2018.

• Antallet af overnatninger inden for storbyturismen er steget med 105 pct. fra 2008 til 2018, mens antallet af overnatninger inden for erhvervs- og mødeturismen er steget med 20 pct. i samme periode.

• Kyst- og naturturismen tegner sig for 48 procent (61,6 milliarder kroner) af den samlede turismeomsætning. Erhvervs- og mødeturismen står for 26 procent af omsætningen (33,5 milliarder kroner). Og storbyturismen står for 26 procent af omsætningen (32,9 milliarder kroner).

Udenlandske overnatninger

• Udenlandske turister stod for 51 procent af det samlede antal overnatninger i 2018.

• Antallet af udenlandske overnatninger i Danmark steg samlet set med 3,4 procent fra 2017 til 2018. Antallet af overnatninger foretaget af udenlandske turister fra Europa steg med 2,8 procent, og antallet af overnatninger foretaget af udenlandske turister fra lande uden for Europa steg med 9,6 procent.

• Tyske turister stod for 57 procent af alle udenlandske overnatninger i Danmark i 2018.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Turismen slår alle rekorder Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger