På Jobcamp blev deltagerne opfordret til at vise, om de er tilfredse med niveauet i de nuværende overføreselsindkomster, og skoven af grønne ja-kort og de røde nej-kort viste, at holdningen er fifty-fifty. (Foto: Sidsel Boye)
På Jobcamp blev deltagerne opfordret til at vise, om de er tilfredse med niveauet i de nuværende overføreselsindkomster, og skoven af grønne ja-kort og de røde nej-kort viste, at holdningen er fifty-fifty. (Foto: Sidsel Boye)
07.11.2019 kl. 13.29

Indvandrerkvinder skal i arbejde

Danskerne gider ikke stå i opvasken eller rede senge dagen lang. Derfor er hotelkæden Scandic nødt til at hente udenlandsk arbejdskraft, lød det på kommunernes årlige Jobcamp i Aalborg.
tekst Sidsel Boye

Kommunerne står over for at mangle 40.000 flere i omsorgssektoren i de kommende år, og én af de grupper, der kan komme i spil til jobbene, er flygtninge- og indvandrerkvinder med ikke-vestlig baggrund.

Disse kvinder kom højt på dagsordenen ved årets kommunale Jobcamp i Aalborg, hvor beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i debatten betegnede dem som et kæmpe potentiale og en oplagt målgruppe for kommunernes kommende arbejde med at opkvalificerer ufaglærte ledige.

– Efter tre år i Danmark er kun 18 procent af de ikke-vestlige kvinder i beskæftigelse, og hverken sygdom eller andet kan forklare, hvorfor andelen er så lav. Vores analyse er, at det er sproglige og uddannelsesmæssige mangler samt sociale og kulturelle barrierer. Det er et kæmpepotentiale, og det er noget, der trækker dybe spor blandt deres børn, når de ser forældre gå derhjemme, og det er en kurve, der skal knække, siger beskæftigelsesministeren.

Han har allerede været fremme med et forslag om at indføre en egentlig pligt for gruppen af ikke-vestlige kvinder uden for arbejdsmarkedet, så de skal bidrage med en eller anden form for aktivitet i 37 timer om ugen.

LÆS OGSÅ Indvandrere på rette hylde
FOR ABONNENTER

Med i paneldebatten i Aalborg sammen med ministeren var administrerende direktør Søren Faerber, Scandic, og han repræsenterer et erhverv, som har svært ved at få arbejdskraft, og som i vid udstrækning må hente den i udlandet.

– Danskerne gider ikke stå i opvasken eller rede senge dagen lang, lyder hans budskab, og Scandic-kæden har generelt brug for arbejdskraft og opkvalificering af medarbejdere.

Peter Hummelgaard har netop indgået en politisk aftale om at bevilge 100 millioner kroner til opkvalificering af ufaglærte ledige, og folketingskollegaen Hans Andersen (V), som har en fortid som kommunalpolitiker, ser en mulighed for at sluse en del af de ikke vestlige kvinder ind i hotelbranchen.

– Da jeg var beskæftigelsesudvalgsformand i Helsingør for snart ti år siden, havde vi en række projekter blandt andet med Scandic, som handlede om at få indvandrerkvinder ind i servicefag, så jeg tænker mulighederne er der jo. Opgaven er svær, men lad kommunerne have fokus på det, siger han.

LÆS OGSÅ Virksomhedspraktik kan få indvandrerkvinder i arbejde: "Virkelig positivt og lidt overraskende"

Hans Andersen benyttede lejligheden til på Jobcamp at fremhæve Hjørring, Aabenraa og Silkeborg for deres indsats for de svage ledige.

– De har vist vejen ved at investere i beskæftigelsespolitik. Næste år skulle alle kommuner foretage en investering i beskæftigelsespolitikken. Vi skal investere i mennesker, siger Hans Andersen.

Han ærgrer sig i øvrigt over regeringens seneste aftale med støttepartierne om at hæve økonomien for indvandrerfamilier på overførselsindkomst, for så bliver det endnu sværere, at få kvinderne på arbejdsmarkedet, mener han. sib@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Indvandrerkvinder skal i arbejde Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger