Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
05.11.2019 kl. 16.25

Datakritik: Abonnement på CPR-oplysninger var i strid med loven

Datatilsynet kritiserer Københavns Kommune for at have abonneret på CPR-oplysninger om en borger, der var fraflyttet kommunen for næsten 20 år siden.

Københavns Kommunens løbende abonnering på CPR-oplysninger om en fraflyttet borger var i strid med databeskyttelsesreglerne. Det skriver Datatilsynet i en for nylig offentliggjort afgørelse.

Borgeren bad i januar 2018 Københavns Kommune om at forklare, hvorfor den havde behov for at abonnere på oplysninger fra CPR-registreret. På det tidspunkt havde han været fraflyttet kommunen for næsten tyve år siden. 

Københavns Kommune forklarede, at kommunen ikke længere havde behov for det og stoppede derfor abonnementet. Men for at kunne håndtere hans forespørgsel oprettede Københavns Kommune en sag, der sag gjorde, at kommunen på ny havde behov for at abonnere på ændringer i borgerens CPR-oplysninger. Derfor blev der automatisk oprettet et nyt abonnement.

Det orienterede København borgeren om, hvorefter han bed kommunen om at stoppe abonnementet. Det afslog København med henvisning til, at de havde behov for oplysningerne for at kunne håndtere den aktuelle sag.

LÆS OGSÅ Problematiske GDPR-regler bliver evalueret

Det klagede borgeren over til Datatilsynet, som vurderer, at Københavns abonnering på ændringer både før og efter henvendelsen i januar 2018 har været i strid med databeskyttelsesreglerne. De slår nemlig fast, at indhentningen af oplysninger skal være nødvendig. 

Datatilsynet peger samtidig på, at Københavns Kommune kunne have gjort brug af enkeltopslag i CPR-registret i forbindelse med behandlingen af hans henvendelse.

Borgeren havde tidligere bedt Høje-Taastrup Kommune om at slette et CPR-abonnement, da han også var fraflyttet den kommune. Det efterkom kommunen uden at oprette et nyt abonnement, som København gjorde.

Du kan læse hele Datatilsynets afgørelse her. jki@kl.dk

LÆS OGSÅ Gladsaxe og Hørsholm får de første GDPR-bøder

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Datakritik: Abonnement på CPR-oplysninger var i strid med loven Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger