Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
06.03.2019 kl. 07.30

Daginstitutioner fyldt med farlige kemikalier

Ny rapport slår alarm over indeklimaet i landets daginstitutioner. I 20 undersøgte institutioner blev der fundet kemiske stoffer, som er forbudt i legetøj.
tekst Rudi Holm

Børn i daginstitutioner bliver hver dag udsat for store mængder sundhedsskadelige stoffer.

Det viser en ny undersøgelse fra Det Økologiske Råd, som har undersøgt 20 daginstitutioner i fire kommuner.

I samtlige institutioner er der målt høje niveauer af hormonforstyrrende kemikalier. Der er tale om stoffer, som ellers er forbudt i produkter til børn, og det drejer sig især om plastblødgørere – såkaldte ftalater - og fosforbaserede flammehæmmere.

Desuden er der alt for høje koncentrationer af CO2, samt udfordringer med sundhedsskadelige ultrafine partikler, radon og lysforhold.

LÆS OGSÅ Få gør brug af nødpasning

Undersøgelsens resultater bekymrer Lone Mikkelsen, projektleder og seniorrådgiver hos Det Økologiske Råd:

– Børn opholder sig typisk i institution i op til otte timer om dagen, fem dage om ugen. Her skal de have de bedste vilkår for at udvikle sig hensigtsmæssigt. Politisk er der fokus på, hvordan vores børn bliver passet, men ikke om de færdes i gode og sunde omgivelser, siger hun.

Det Økologiske Råd påpeger i en pressemeddelelse, at der er grundlæggende vilkår i daginstitutionerne, som bør forbedres, og rådet kommer med en række råd til et godt indeklima. Et af dem handler om at prioritere rengøring højt i daginstitutionerne.

Og netop rengøringen påpeger Forældrenes Landsorganisation som et problem.

LÆS OGSÅ Langt færre end de tilmeldte mødte op til nødpasning

– Vi er dybt chokerede over at høre, at det kan være sundhedsskadeligt for børn at opholde sig i landets daginstitutioner. Og det bekræfter bare, hvor dårlig en idé det er at spare på rengøringen i dem, siger formand Signe Nielsen blandt andet til Politiken.

Den nye undersøgelse er udført af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, Københavns Universitet, Rockwool, Velux A/S og Veltek. Foreningen Realdania har finansieret projektet. ruh@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Daginstitutioner fyldt med farlige kemikalier Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger