Skatteministeriet og KMD har indgået forlig om erstatning for EFI. (Foto: Skattestyrelsen)
Skatteministeriet og KMD har indgået forlig om erstatning for EFI. (Foto: Skattestyrelsen)
29.03.2019 kl. 13.53

KMD betaler millionerstatning for fejlslagent inddrivelsessystem

IT-leverandøren KMD og Skatteministeriet har indgået forlig om erstatning for det kuldsejlede EFI.

Det kuldsejlede inddrivelsessystem EFI, der har kostet milliarder i manglende inddrivelse af gæld til det offentlige, får afsluttet et kapitel i den langvarige lidelseshistorie.

I dag har Skatteministeriet nemlig offentliggjort, at ministeriet og KMD, der har udviklet EFI, har indgået et forlig om erstatning.

Forliget betyder, at KMD betaler 100 millioner kroner i kontant erstatning og giver 100 millioner kroner i rabat på kontrakter, som de allerede har indgået med skatteforvaltningen. I alt løber erstatningen derfor op i 200 millioner kroner. Oprindeligt havde Skatteministeriet dog krævet 692 millioner kroner i erstatning for systemet, der kostede 700 millioner at udvikle og over 300 millioner at afvikle, så den samlede regning løb op i mere end en milliard kroner.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) kalder det et tilfredsstillende forlig.

LÆS OGSÅ Kombit: Netcompany tager alt for høje priser for Aula

– EFI har på alle mulige måder været en ærgerlig sag – både for skatteforvaltningen og for KMD. Derfor er jeg tilfreds med, at det er lykkedes at indgå et forlig, som begge parter er tilfredse med. For mig er det vigtigt, at der har været en god og konstruktiv dialog med KMD, som samtidig med forliget tager deres del af ansvaret for den fejlslagne udvikling af EFI. Nu har vi heldigvis et nyt gældsinddrivelsessystem, som er sat i drift, og som virker. Dermed kan vi se frem ad, komme videre med oprydningen i de gamle gældsposter og koncentrere os om den vigtigste opgave – nemlig at inddrive danskernes gæld til det offentlige, siger skatteminister Karsten Lauritzen.

Også i KMD, der leverer en lang række it-systemer til det offentlige, er der tilfredshed med forliget.

– Sagen har på mange måder været kompleks, og det er aldrig rart for nogen parter at være i sådanne juridiske forløb. Både Skatteministeriet og KMD har ønsket at finde en løsning og se fremad. Fra KMD’s side værdsætter vi den konstruktive dialog, der har været i forløbet. Samtidig vil jeg gerne udtrykke min anerkendelse og værdsættelse af vores organisationers generelt gode samarbejde, siger Eva Berneke, der er direktør i KMD.

EFI blev taget i brug i 2013 med års forsinkelse og skulle stå for inddrivelsen af danskernes gæld til det offentlige. Systemet kom dog aldrig op i omdrejninger, og i august 2015 besluttede skatteminister Karsten Lauritzen at skrotte systemet, fordi Rigsrevisionen konstaterede, at der blev inddrevet gæld på ulovligt grundlag, blandt andet gæld som var forældet. Danskernes gæld til det offentlige var i juli 2018 steget til 116 milliarder kroner.

LÆS OGSÅ Sådan kan en leverandør udelukkes
FOR ABONNENTER

EFI's afløser bliver udviklet af KMD's konkurrent it-selskabet Netcompany. Den fjerde og sidste etape af afløseren blev leveret i februar måned og er nu ved at blive taget i brug. Det har kostet omkring en milliard at udvikle afløseren. jki@kl.dk

Emneord
It, Skat, Udbud

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: KMD betaler millionerstatning for fejlslagent inddrivelsessystem Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger