Norddjurs Kommune mister 3,7 millioner kroner om året på grund af elevflugt. (Foto: Colourbox)
Norddjurs Kommune mister 3,7 millioner kroner om året på grund af elevflugt. (Foto: Colourbox)
29.03.2019 kl. 10.06

Elevflugt koster kommune millioner

Efter skolelukning i Norddjurs Kommune har 48 elever skiftet til nabokommunen Syddjurs' skoler. Det koster millioner i manglende tilskud.

Det er dyrt at spare penge. Det må Norddjurs Kommune sande, efter 48 elever er flyttet til nabokommunens skoler. Med elevernes skoleskift til forskellige skoler i Syddjurs Kommune mister Norddjurs Kommune nemlig det årlige tilskud på 73.000 kroner per elev. Det beløber sig til i alt 3,8 millioner.

Det skriver DR Østjylland.

Som et led i en stor spareplan, der skulle finde 115 millioner kroner på 2019-budgettet, valgte Norddjurs Kommune at lukke en skole og nedlægge udskolingsklasserne på en anden skole fra sommer. Det har fået en række elever til at flytte til andre skoler i nabokommunen.

Selvom der hvert år er elever, der skifter til nabokommunens skoler, så er den nuværende trafik over kommunegrænsen større end normalt. De 48 elever er en stigning på 37 procent sammenlignet med sidste år, skriver DR Østjylland.

LÆS OGSÅ Lærere er bange for at stigmatisere elever

I Norddjurs Kommune frygter socialdemokraten Allan Gjersbøl Jørgensen, der er medlem af børne- og ungdomsudvalget, nu for at de manglende tilskudskroner kan føre til nye besparelser.

– Det ville være helt urimeligt. Det synes jeg, at partier som Dansk Folkeparti og Venstre, der har været med i forliget må være åbne for. De kan jo heller ikke være helt overraskede over tallet, så det må vi finde sammen uden for skoleområdet, siger han til DR Østjylland.

Indbyggerne i Norddjurs Kommune har landets syvendelaveste gennemsnitsindkomst. De tjener i snit 157.972 kroner om året.

Norddjurs Kommune måtte i sensommeren sidste år iværksætte en stor spareplan, efter det viste sig, at udgifterne til blandt andet førtidspensioner og fleksjob var steget voldsomt. Kommunen har været vant til at have høje udgifter på det område, men efter refusionsreglerne blev ændret, har kommunen i 2018 overskridet budgettet med 38 millioner kroner på beskæftigelsesområdet.

LÆS OGSÅ Sønderborg vil også have dispensation fra nationale test i skolen

Derfor måtte kommune regne med at gennemføre besparelser på 115 millioner kroner om året de næste fire år for at undgå at blive sat under administration. Især børne- og ungeområdet holdt for og skal hvert år spare 40,8 millioner kroner. jki@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Elevflugt koster kommune millioner Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger