Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
28.03.2019 kl. 11.02

Kandidat nægtet byrådsfri til at føre valgkamp

Folketingskandidat i Sorø Kommune får ikke lov til at blive væk fra byrådsarbejdet, mens hun tager sig af sin valgkamp til det kommende folketingsvalg.

Folketingsvalget er lige om hjørnet. I Sorø Kommune er byrådsmedlem Anna Madsen (S) også folketingskandidat, og med en travl valgkamp i sigte har hun bedt kommunalbestyrelsen om såkaldt "lovligt forfald". Altså fravær fra byrådsarbejdet i en periode, hvor der så bliver indkaldt en stedfortræder.

Men det mener et flertal i kommunalbestyrelsen ikke, at hun skal have lov til. Det skriver sn.dk efter byrådsmødet igår onsdag.

Anne Madsen havde bedt om lovligt forfald fra 1. april til den 25. juni med henvisning til, at der i perioden vil være travlt med møder. Under det lovlige forfald ville en stedfortræder blive indkaldt, og denne skulle ligesom den fraværende Anne Madsen modtage vederlag for arbejdet. Derfor ville det koste Sorø Kommune i omegnen af 30.000 kroner at sige ja til fraværet.

Og det gjorde byrådet ikke. Et flertal på 14 ud af byrådet 25 medlemmer stemte nej til anmodningen.

LÆS OGSÅ Klimaplan baner vejen for grønnere energi

Ifølge styrelsesloven kan et byrådsmedlem få lov til at blive væk fra arbejdet hvis "helbredstilstanden, graviditet, barsel eller adoption, varetagelse af andet offentligt hverv, forretninger eller lignende" taler for det. Men det mener flertallet ikke, at der er tale om.

Den konservative Mogens Schwensen sagde ifølge sn.dk, at han håbede, hun ville blive valgt. Men at han ikke ville stemme ja.

– Det her borgerlige ombud, vi har, er så vigtigt. Hun er blevet valgt og fået mange personlige stemmer. Det er ikke rimeligt at sætte det ene politiske (embede, red.) højere end det andet, sagde han.

På den anden side af byrådssalen mente mindretallet, at det ville være en gevinst for kommunen at få valgt et lokalt medlem af Folketinget.

LÆS OGSÅ Boet efter Brixtofte skal gøres op

– Jeg tolker styrelseslovens formulering "forretning" som en tilladelse til at tage fri, når man skal føre valgkamp. Vi støtter demokratiet, og derfor siger jeg ja. Det havde dog været mere sobert, hvis Anne Madsen ikke tog orlovsydelsen med sig under orlov, lød det fra Enhedslistens Bo Mouritzen.

Ifølge dagsordenpunktet kan man dog ikke frasige sig orlovsydelsen – altså det normale byrådsvederlag, som man også får, når man er fraværende – når man er væk mindre end tre måneder som i Anne Madsens tilfælde.

Du kan læse hele dagsordenspunktet og et baggrundsnotat med en juridisk vurdering på Sorø Kommunes hjemmeside. jki@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Kandidat nægtet byrådsfri til at føre valgkamp Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger