Vadehavscentret foto: Steffen Stamp
Vadehavscentret foto: Steffen Stamp
27.03.2019 kl. 08.30

Kommuner spiller større rolle i kulturstøtten

En ny analyse kigger nærmere på kultur- og museumsstøtten - fra Kulturministeriets oprettelse i 1961 og frem til i dag. Blandt konklusionerne er, at kommunerne og fondene i dag spiller en større rolle i kulturstøtten end tidligere.
tekst Tom Ekeroth

Statens museumsstøtte er tidoblet siden 1961, hvor Kulturministeriet blev oprettet, og antallet af museer og besøgssteder er steget markant til de 600 steder, der findes i dag. Kommunerne har de senere år overtaget en del af den kultur- og museumsstøtte, som tidligere lå hos staten, og fondene spiller en stadig vigtigere rolle i finansieringen af museerne.

Det er blandt nogle af konklusionerne i analysen "Museumslandskabet – Kulturpolitikkens udvikling og museernes vilkår" udarbejdet af Rasmussen & Marker for Realdania. Analysen blev præsenteret på et seminar tirsdag eftermiddag, hvor den var udgangspunkt for en debat mellem museumsverdenens aktører, blandt andrekulturminister Mette Bock (LA) og en række deltagere fra fondsverdenen, museerne og kommunerne. 

– Staten har ført en ekspansiv kulturpolitik, og visionen har været at få kulturen ud til alle, især ikke-brugere. De seneste ti år har kommunerne dog overtaget en del af den støtte, som staten tidligere stod for – med væsentlige bidrag fra fondene. Og i langt de fleste kommuner er kultur i dag en markør, som de bruger i forhold til øvrige politikområder, både erhvervsudvikling og velfærdsopgaver, siger Lasse Marker, der er en af forfatterne bag analysen.

Ifølge analysen indtænker hele 90 procent af kommunerne kultur og fritid i andre politikområder, for eksempel erhvervsudvikling, bosætningsstrategi og turismestrategi.

LÆS OGSÅ Evaluering: Kommunerne er blevet bedre til at tænke strategisk om idræt

Realdania ønsker med analysen at bidrage til det vidensgrundlag, der er nødvendigt for dels en oplyst kulturdebat og dels de beslutninger, der løbende træffes i og omkring kulturlivet – blandt andet i staten, kommunerne, fondene og i en filantropisk forening som Realdania.

– Det er et centralt element i Realdanias filantropiske strategi at tilvejebringe og dele viden bredt i samfundet. Kultur er ikke en direkte del af vores formålsbestemmelse, men det er en del af Realdanias brede bæredygtighedsbegreb. Vi engagerer os i projekter, hvor kulturen kan være en driver for en bredere udvikling og har en større effekt end kulturinstitutionen i sig selv. Det kan for eksempel være i forhold til Realdanias filantropiske mål om at fremme bæredygtige byer eller fremme stedbundne potentialer over hele landet, siger adm. direktør Jesper Nygård.

Realdania har siden år 2000 støttet 89 forskellige museer formidlingscentre med i alt mere end to milliarder kroner. I de senere år har Realdania blandt andet bidraget til Vadehavscentret og Ragnarock i Roskilde.

– Jeg er sikker på, at den nye analyse bliver et værdifuldt bidrag til vores egne kommende beslutningsprocesser, og jeg håber også, at den kan være til gavn for andre, for eksempel fonde og beslutningstagere inden for kulturlivet, siger Jesper Nygård. tek@kl.dk

LÆS OGSÅ Folkebiblioteket kan mere end bare bøger

Se hele analysen på  Realdanias hjemmeside

Emneord
Kultur, Fritid

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Kommuner spiller større rolle i kulturstøtten Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger