Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
26.03.2019 kl. 09.59

93.000 i yderområder har ikke egen fast læge

Værst ser det ud i Lolland Kommune, hvor 41 procent af borgerne ikke har en fast praktiserende læge.
tekst Tom Ekeroth

Siden 2015 er antallet af patienter i landets 30 yderkommuner, der ikke har adgang til egen fast læge, tredoblet fra 31.000 i 2015 til nu 93.000 patienter. Det viser nye tal, som Praktiserende Lægers Organisation har trukket for DR Nyheder i det såkaldte yderregister under Sundhedsdatastyrelsen.

Patienterne er i stedet henvist til lægebehandling på de såkaldte udbuds- og regionsklinikker, der de senere år er skudt op flere steder rundt om i landet.

Den klassiske praktiserende læge i Danmark køber et ydernummer af regionen, der giver ret til at drive en almen praksis. Lægen er selvstændigt erhvervsdrivende og står selv for at ansætte sit personale.

Udbudsklinikkerne kan låne et ydernummer af regionen, hvis ingen praktiserende læger ønsker at købe ydernummeret og åbne en praksis. Typisk låner firmaerne bag udbudsklinikkerne ydernummeret i en periode på 12-48 måneder. Herefter ansætter de læger og personale i klinikken på midlertidige kontrakter. Lægerne bliver altså lønmodtagere, og skal ikke håndtere administration med videre.

LÆS OGSÅ Stort coronaudbrud på plejehjem: Nu skal alle testes

Ekstra hårdt

Det er et kæmpe samfundsproblem, mener Christian Freitag, der er formand for Praktiserende Lægers Organisation (PLO).

– Når det særligt rammer nogle geografiske områder, som er langt fra byerne, så er det ekstra hårdt. Der er mange, der ikke har så højt et uddannelsesniveau og som ikke forstår at bruge sundhedsvæsenet på den måde, andre mennesker forstår at bruge det. Så det forstærker problemet, at det lige er i de områder, der især mangler læger, siger han til DR.

I regeringen erkender sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), at situationen er "trist".

– Det er jo gået den forkerte vej, fordi der er blevet uddannet for få praktiserende læger gennem en årrække, siger Ellen Trane Nørby til DR og skyder et medansvar videre til Socialdemokratiet, der havde regeringsmagten i årene fra 2011 til 2015.

LÆS OGSÅ Mens vi venter på orkanen

80 procent af de borgere, der ikke har egen fast læge, er bosat i yderkommunerne, viser tallene. Værst ser det ud i Lolland Kommune, hvor knap 41 procent af borgerne ikke har en fast praktiserende læge.

17.015 ud af 41.615 borgere er således henvist til de fem udbudsklinikker i kommunen, som det private firma Nordic Medicare driver.

Borgerne har altså en læge - men de er bare ikke sikret, at det er den samme læge, de møder hver gang. De oplever oftere at komme ind til forskellige læger. tek@kl.dk

Emneord
Sundhed

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: 93.000 i yderområder har ikke egen fast læge Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger