Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
25.03.2019 kl. 11.10

Faaborg-Midtfyn tabte formue på værdipapirer

Faaborg-Midtfyn Kommune tabte 6,5 millioner kroner på sine værdipapirer i 2018. Borgmester Hans Stavnsager overvejer at investere lokalt fremover.
tekst Tom Ekeroth

Faaborg-Midtfyn Kommune har en stor sum penge investeret i værdipapirer. To pengeinstitutter, Jyske Capital og svenske SEB, har sat fire millioner til i løbet af 2018 på kiksede investeringer af 400 millioner, kommunale  kroner, som er kommunens såkaldte likviditetsoverskud. 

Politikerne havde ellers sat næsen op efter en fortjeneste på 4,6 millioner kroner. Også i forvaltningen  af pengene fra salget af det  kommunale elselskab FFV, den såkaldte FFV-pulje på 300 millioner kroner, må de to storbanker notere negative afkast til skatteborgerne i Faaborg-Midtfyn på i alt 2,6 millioner kroner. Det skriver Fyens Stifstidende

Kommunalbestyrelsesmedlem Søren Clemmensen (K) kritiserer kommunens investeringspolitik:

– Det er en dårlig forvaltning af vores allesammens penge, og af den rapportering, vi har fået, kan man se, at det ene pengeinstitut bruger 25 sider på at forklare os, hvorfor det er gået så galt, det andet pengeinstitut hele 80 sider. Det er helt unødvendigt, og det bliver vi opkrævet administrationsomkostninger for. Jeg er helt med på, at aktiemarkedet tog et alvorligt dyk sidst på året, og min pointe er netop, at vi har dygtige økonomer siddende i vores egen forvaltning, der kunne sætte vores penge fornuftigt i en blanding af statsobligationer og virksomhedsobligationer, siger han til Fyens Stiftstidende.

LÆS OGSÅ Sociale investeringer er ikke en gratis omgang

Borgmester Hans Stavnsager (S) synes heller ikke, at det tilfredsstillende:

– Økonomiudvalget har holdt møde med repræsentanter for vores kapitalforvaltere og pointeret vores konklusion, og de synes heller ikke selv, det er tilfredsstillende. Nu er sagen også den, at vi har lavet en flerårig kontrakt med pengeinstitutterne, og det må være fair at lave en samlet bedømmelse ved kontraktens udløb. Alle, der har aktier, har jo oplevet markedets store dyk mod slutningen af 2018, og de ved så også, at det har rejst sig her i 2019, siger borgmesteren.

Hans Stavnsager vil gerne diskutere, om der kan findes alternativer til at lade pengeinstitutter forvalte kapitalplejen:

– Både i mit eget parti og i en kronik i bladet Danske Kommuner har jeg reflekteret over, at  kommuner med postnumre som vores er udfordret på at få penge- og realkreditinstitutter til investere lokale i virksomheder, selv om de siger, at krisen er ovre, og investeringslysten er stor. Mange virksomheder med " forkerte" postnumre har problemer med at låne investeringskapital. Derfor har jeg luftet ideen om at etablere en kommual/statslig bank med kommunernes  likvidtetsoverskud som kapital, så vi kan sikre, at pengene kan komme ud og gøre gavn i lokalområderne, siger Hans Stavnsager til Fyens Stiftstidende. tek@kl.dk 

LÆS OGSÅ Guldborgsund skrotter sorte investeringer

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Faaborg-Midtfyn tabte formue på værdipapirer Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger