Ekspert Christina Boutrup tegnede et billede af den buldrende digitale udvikling i Kina. Foto: Lars Horn / Baghuset
Ekspert Christina Boutrup tegnede et billede af den buldrende digitale udvikling i Kina. Foto: Lars Horn / Baghuset
22.03.2019 kl. 11.00
KL Topmøde

Politikerne skal tage styringen i digitaliseringen

Digitaliseringen kan ikke overlades til it-nørder, private firmaer eller i sidste instans Kina. Kommunalpolitikerne skal have hånden på rattet, lyder budskabet fra Topmødet, hvor KL præsenterer den nye strategi for digitalisering af den offentlige sektor.

Kunstig intelligens er den store gamechanger, og kineserne er i fuld gang. Pas på med at kigge for meget på Silicon Valley for at finde svarene. For så risikerer vi at venden ryggen til udviklingen. Der sker nemlig vilde ting i Kina. Det var et af de væsentlige budskaber fra kina- og digitaliseringsekspert Christina Boutrup til kommunalpolitikerne i Aalborg.

Kineserne har nogle af de samme udfordringer, som vi har i Danmark. Der mangler læger, skolelærer, plejere og så videre. Derfor er de i fuld gang med at udvikle teknologier til at løse de udfordringer. De har allerede en robot, der kan rette skoleelevernes opgaver, og det kan være meget smart, når klasserne er på 80 til 100 elever.

– Løsningerne kan være meget inspirerende, men det er ikke nødvendigvis alle de løsninger, kineserne laver, vi vil have, sagde Christina Boutrup.

De lever nemlig ikke alle op til vores værdier og etik. For eksempel er den omfattende overvågning ved hjælp af ansigtsgenkendelse skræmmende i et dansk perspektiv. Ansigtsgenkendelsen betyder for eksempel, at en alarm kan udløses, hvis en demokratiforkæmper og en kritisk journalist mødes. 

LÆS OGSÅ Minister vil kigge på uklare GDPR-regler

Christina Boutrups budskab til kommunalpolitikerne er, at vi skal udnytte den førerposition, vi har indenfor offentlig digitalisering, til at udvikle nye velfærdsteknologier, der passer os, ellers risikerer vi at ende med en kinamodel, der slet ikke passer os. 

Derfor kan kommuner understøtte udviklere og lave pilotprojekter, så det i stedet er os, der har noget vi kan sælge til kineserne.

En strategi skal der til 

/ScaledImages/_Global_Artikelbilleder_Online_Topmoede-2019___Topmoed-kastrup-tech_645.jpg

Thomas Kastrup-Larsen (S) præsenterede KL's nye digitaliseringsstrategi på topmødet fredag. Foto: Lars Horn / Baghuset

Danmark indtager en plads i den absolutte verdenselite, når det kommer til digitalisering i den offentlige sektor. 

– Sidste år kårede FN Danmark som verdens førende inden for offentlig digitalisering. En førsteplads, som kommunerne i høj grad har været med til at sikre. Men hvis Danmark også i de kommende år skal være førende, så skal vi skifte kurs, sagde Aalborg borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S), der er formand for KL's Arbejdsmarkeds- og Borgerserviceudvalg.

LÆS OGSÅ Data løfter kvaliteten i offentlige beslutninger
FOR ABONNENTER

Det er på tide at sætte nye mål for digitalisering og teknologi i det offentlige, lyder budskabet fra KL til de forsamlede på topmødet. 

Thomas Kastrup-Larsen præsenterede KL's nye strategi for digitalisering, ny teknologi og data.

– Tiden er inde til at se på, hvad der skal være de næste skridt i arbejdet med digitalisering og ny teknologi. Vores tilgang i strategien handler ikke om, hvad vi kan med teknologien, men hvad vi vil med den. Det handler om, hvilket samfund vi vil skabe. Digitalisering og brug af ny teknologi bliver et af de helt store politiske temaer i kommunerne i de kommende år. Den udvikling skal KL understøtte med strategien, sagde Thomas Kastrup Larsen.

Han understregede dermed, at det er vigtigt, at digitaliseringen kommer højt op på den politiske dagsorden, og at det er vigtigt, at det er noget kommunerne gør i fællesskab. De tider er forbi, hvor digitaliseringen er noget, der foregår i it-afdelingen. Det skal ses i et bredere perspektiv, hvis man løse fremtidens udfordringer på velfærdsområdet.

LÆS OGSÅ Erklæret død ved en fejl: Nu kræver hun erstatning

– Vi står på et solidt fundament, som kommunerne, KOMBIT og KL har opbygget gennem de seneste ti år. Det skal vi videreudvikle. Fremover skal vi stå endnu tættere sammen, end vi gør i dag. Vi skal hele tiden sørge for, at vi har de systemer, strukturer, arbejdsgange og strategier, som ruster os til fremtiden. I den proces har vi brug for en tæt dialog – og for at blive klogere sammen, sagde Thomas Kastrup-Larsen. tkn@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Politikerne skal tage styringen i digitaliseringen Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger