Politikerne kan gøre det lettere for sig elv, ved at løfte blikket lidt, siger Paw Østergaard Jensen (S), Albertslund
Politikerne kan gøre det lettere for sig elv, ved at løfte blikket lidt, siger Paw Østergaard Jensen (S), Albertslund
01.01.0001
KL Topmøde

Politikerne kan gøre det lettere for sig selv

KL opfordrer politikerne til at tage en debat om deres egen ledelsesform hjemme i de respektive kommunalbestyrelser. Og det kan være en god idé, siger tre politikere, som var med på det politiske topmøde i Aalborg, hvor bolden blev givet op.
tekst Sidsel Boye

Hvis politikerne koncentrerer sig mere om at sætte retning og mindre om at detailstyre, så gør de livet lettere for sig selv. Det mener kommunalpolitiker Paw Østergaard Jensen (S) fra Albertslund.

– Kompleksiteten er stor, og vi er presset på tid. Vi kan ikke nå alt, og vi kan ikke nå at læse alle bilagene. Alene af den grund er vi som politikere nødt til at koncentrere os mere om at sætte retning. Vi kan gøre det lettere for os selv ved at løfte blikket lidt op, siger han.

Albertslund-politikeren var med på dette års kommunalpolitiske topmøde i Aalborg, hvor debatten om politisk ledelse blev skudt i gang med en opfordring til politikerne om at fortsætte diskussionen hjemme i deres kommunalbestyrelse.

Og Paw Østergaard Jensen har en vigtig tilføjelse til diskussionen.

LÆS OGSÅ De andre partier vil presse overborgmester til at forkaste ny styreform

– Vi skal være optaget af retningen, men når det er sagt, skal vi stadig være borgerne tillidsmand og i Albertslund bruger vi rigtig meget borgerhøringer og borgermøder, og vi får masser af mails fra borgerne, siger han.

En rundspørge blandt politikerne viser, at kompleksitet for mange politikere er et benspænd i deres arbejde. Et andet bespænd er, at kommunalpolitikere ikke altid arbejder så strategisk.

Malou Skeel (V) fra Jammerbugt Kommune tror, at det vil være godt, hvis kommunalpolitikerne kunne arbejde mere strategisk.

– Men jeg er ikke sikker på, at det er realistisk. Vi skal i hvert fald have noget hjælp, og den hjælp kan KL’s medarbejdere være med til at facilitere. Som politikere er vi jo en meget broget gruppe med forskellige bevæggrunde for at gå ind i politik. Derfor er der stor forskel på, hvor strategisk man tænker, siger hun.

LÆS OGSÅ Skoleeleverne vil kunne trække vejret

Hun troede selv som ny politiker, at det ville være som at sidde i en professionel erhvervsbestyrelse.

– Men det er mere kompliceret. Vores bundlinje er diffus, og kommunalpolitik er ikke ligesom en virksomhed, der bare skal tjene en masse dejlige penge og have nogle glade medarbejdere.

Hun synes, at det er godt af få en debat om politisk ledelse, og benytter lejligheden til at efterspørge noget mere viden og fakta til sit arbejde som politiker.

– Vi taler hele tiden om best practice, men vi er ikke gode nok til at få eksemplerne i spil. Vi har helt lavpraktisk brug for at få en viden om, hvilke kommuner der gør det godt på et bestemt område, og vi kunne få mere ud af pengene, hvis KL kunne informere os lidt bedre, siger hun.

LÆS OGSÅ Sundheds- og ældrepolitikere: Politik går for langsomt

Rundspørgen viser også, at politikere kan opleve det som et bespænd i deres arbejde, at forvaltningen bestemmer for meget. Og det emne vil Rigge Nørmark (LA) fra Greve Kommune gerne have mere debat om.

– Faktisk synes jeg, at kommunen bliver ledet meget godt, og at borgmesteren gør det godt. Men jeg kan godt føle mig lidt kørt rundt i butikken af administrationen. Måske er det fordi, jeg er novice, men de fylder for meget og fortæller os kun det, de synes, vi skal vide, og det kan jeg blive lidt irriteret over. Som ny stiller jeg en masse spørgsmål, for det betyder noget, at jeg er godt informeret. Ellers gider jeg ikke arbejde, siger hun.

Hun føler sig kritiseret for at gå for meget i detaljer og spørger for meget.

– Men jeg vil gerne tættere på borgerne. Det er derfor, jeg er her, og det skal der være plads til, siger Rigge Nørmark.

Det er vigtig for embedsfolkene i kommunen, at politikerne tager politisk lederskab, og kommunaldirektør i Randers Kommune Jesper Kaas Schmidt håber, politikerne vil benytte anledningen til at drøfte deres strategiske og politiske lederskab.

– Men man kan aldrig undgå, at politikere beskæftiger sig med enkeltsager, og nogen synes, det er politisk ledelse. Det ville være absurd, hvis de gik ned ad gaden og mødte en borger, som de så kunne fortælle om kommunens strategi, siger kommunaldirektøren.

I Aalborg fik debatten ude i kommunerne denne kommentar med på vejen fra KL’s næstformand Martin Damm.

– Vi er de eneste, der med rette kan hævde, at vi faktisk er eksperter i politisk ledelse lokalt. Vi bedriver politisk ledelse hver eneste dag. Vores evne til at demonstrere lederskab lokalt og fælleskommunalt er nøglen til fortsat at udvikle vores samfund. sib@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Politikerne kan gøre det lettere for sig selv Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger