Foto: Lars Horn / Baghuset
Foto: Lars Horn / Baghuset
21.03.2019 kl. 13.45
KL Topmøde

KL-formand skyder tilbage mod finansministeren: Anlægsrammen er en spændetrøje, der er adskillige numre for lille

KL’s formand Jacob Bundsgaard (S) forsvarer kommunernes brug af penge på anlæg, mens finansministeren truer med sanktioner.

Finansministeren rasler med sablen, og KL’s formand Jacob Bundsgaard (S) skyder tilbage på skiftende regeringers pres på de kommunale anlægsrammer. Det står tilbage, efter Bundsgaard holdt sin tale til Kommunalpolitisk Topmøde 2019 i dag torsdag i Aalborg.

– Jeg skal være den første til at understrege, at en aftale er en aftale. Og det skal vi gøre alt for at overholde. Og vi arbejder intenst på at overholde de aftaler, vi indgår med regeringen, siger Jacob Bundsgaard på talerstolen i Aalborghallen.

Aftalesnakken kommer, dagen efter finansminister Kristian Jensen, med Jacob Bundsgaards ord, rasler med sablen over for kommunerne.

De foreløbige regnskabstal for 2018 viser nemlig, at kommunerne samlet set har brugt to milliarder kroner mere på anlæg, end budgetterne havde forudsat.

LÆS OGSÅ Økonomiaftale på plads: Kommunerne får løft på 1,5 milliarder til service og 21,6 til anlæg

Samtidig har kommunerne ikke som tidligere brugt tilsvarende færre penge på service, og derfor er den foreløbige overskridelse på i alt to milliarder kroner. Den største overskridelse siden 2009.

Truer med indgreb

Derfor har Kristian Jensen i en kommentar til netmediet NB-Økonomi truet med at samle et flertal i Folketinget til et indgreb.

– Hvis det endelige resultat viser samme billede som det foreløbige, forventer jeg, at et flertal af økonomisk ansvarlige partier i Folketinget vil tage de nødvendige tiltag. Det er helt uacceptabelt, at kommunerne ikke overholder de aftalte økonomiske rammer. Det svækker både troværdigheden af aftalesystemet og tilliden til dansk økonomi, siger finansminister Kristian Jensen (V) i en kommentar til NB-Økonomi.

Men det er ikke bare ansvarsløshed eller sløseri, der ligger bag overskridelsen på det kommunale anlægsforbrug, siger Jacob Bundsgaard på talerstolen.

LÆS OGSÅ KL-formand: Stadig vanskelige forhandlinger forude

– Det sker, fordi vi har et reelt og påtrængende behov for at skabe fysiske rammer til mange flere borgere. Og fordi vi har over 70.000 kilometer kommunale veje og flere millioner kvadratmeter kommunale bygninger, der skal vedligeholdes, siger Jacob Bundsgaard, der også er borgmester i Aarhus Kommune.

Og så peger pilen tilbage på Christiansborg, der ifølge Bundsgaard i flere år har holdt de kommunale anlægsudgifter i stramme tøjler.

– Så må vi også sige, at skiftende regeringer i årevis har presset anlægsudgifterne nedad i økonomiforhandlingerne. Hvis man bliver klemt ned i en spændetrøje, som er adskillige numre for lille, så bliver det svært for kommunerne at lykkes. Derfor står vi nu med et stort efterslæb på vores veje og vores bygninger, siger Jacob Bundsgaard.

– Der er ingen vej uden om: Hvis kommunerne skal kunne levere de rammer om vores velfærd, der passer til borgernes forventninger, er der brug for penge. Og der er brug for dem nu, siger Jacob Bundsgaard, mens de forsamlede kommunalbestyrelsesmedlemmer bryder ud i klapsalver.

LÆS OGSÅ Regeringen kræver konsulentbesparelser og effektiviseringer

Send flere penge

Hovedlinjen i talen var desuden, at udviklingen i kommunerne ikke bare på anlægsområdet, men især på serviceområdet, er under voldsomt pres.

– Den barske virkelighed er, at frem til 2025 kræver befolkningsudviklingen, at hele det økonomiske råderum bliver anvendt til velfærd, siger Jacob Bundsgaard og fortsætter:

– Og hver gang der bliver lovet noget til andre ting i den valgkamp, vi står midt i, bliver der mindre til den nære velfærd. Så selvom vi i kommunerne fortsat vil arbejde med både effektiviseringer, nye løsninger, digitalisering og fortsat vil prioritere hårdt, kommer vi ikke uden om, at der skal tilføres ressourcer til kommunerne af Folketinget, hvis vi skal udvikle vores velfærd, siger Jacob Bundsgaard.

Derfor er der brug for, at Folketinget samler opgaven med at finansiere den fremtidige velfærd op, lyder det fra Jacob Bundsgaard.

LÆS OGSÅ Regeringen udskyder budgetlov og velfærdslov

– Det er på tide, at der bliver lavet en bred aftale om, hvordan man sikrer de nødvendige ressourcer til kommunerne af Folketinget, hvis vi skal udvikle vores velfærd.

Kommunalpolitisk Topmøde fortsætter i dag torsdag og i morgen fredag i Aalborg Kongres og Kulturcenter. jki@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: KL-formand skyder tilbage mod finansministeren: Anlægsrammen er en spændetrøje, der er adskillige numre for lille Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger