Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
12.03.2019 kl. 09.45

Fire kommuner med i forsøg om motion på recept

Regionshospitalet Randers deltager med Randers, Favrskov, Norddjurs og Syddjurs Kommuner i et nyt EU-projekt, der skal undersøge, om det er muligt at forbedre sundhed hos psykisk sårbare borgere ved at tilbyde dem motion på recept i stedet for medicin på recept.
tekst Tom Ekeroth

Et nyt EU-projekt, der varer tre år, har som mål at skabe mere og bedre sundhed for borgere ved at tilbyde dem motion som alternativ til eller som supplement til traditionel, medicinsk behandling.

Projektet udføres i Danmark, Sverige, Belgien, Malta, Spanien, Portugal, Italien, Rumænien, Litauen og Tyskland. I Danmark udføres projektet i Randersklyngen bestående af Regionshospitalet Randers og Randers, Favrskov, Norddjurs og Syddjurs Kommuner samt praktiserende læger.

Konceptet "Motion på recept" er kendt i Danmark, men der findes ikke dokumenterede erfaringer med konceptet anvendt til psykisk sårbare borgere, der for eksempel kan være borgere med angst, stress og depression. Det skal Randersklyngen i et samarbejde med det lokale foreningsliv lave om på ved at bidrage ind i EU-projektet med en undersøgelse af netop denne målgruppe. Midtjyllands EU-kontor i Bruxelles, Central Denmark EU Office (CDEU) har understøttet hele processen aktivt og har hjulpet med at sikre netop Regionshospitalet Randers og de fire østjyske kommuner projektet.

– En af vejene til en bedre psykiatri er et tæt samarbejde mellem region, kommuner og praktiserende læger, og at vi udvider vores behandlingsmuligheder ud over medicin. I dette projekt gør vi begge ting, så jeg ser frem til at følge det de næste år og er spændt på at se effekterne, siger Jacob Klærke (SF), formand for Psykiatri- og socialudvalget i Region Midtjylland.

LÆS OGSÅ Aftale udmønter 600 millioner til psykiatrien

Fokus på psykisk sårbare borgere

– Vi er stolte af at deltage i EU-projektet med vores samarbejdspartnere i kommunerne. Vi har inviteret DGI Østjylland ind i samarbejdet, og vi vil involvere kommunale idrætsforeninger og frivilligkorps i projektet, så vi får lokalsamfundet med for en nær og sammenhængende indsats for patienterne, siger Marianne Jensen, sygeplejefaglig direktør, Regionshospitalet Randers.

Også i kommunerne ser man stort potentiale i det nye EU-projekt.

– Vi ser et stort potentiale i at tilbyde motion til vores borgere med psykiske vanskeligheder. Udover at regelmæssig motion kan forebygge særligt traditionelle livsstilsygdomme, så kan motion også åbne op for fællesskab og netværk, som kan styrke de sociale kompetencer hos borgerne. Det kan ligeledes bidrage til, at patienterne kommer godt tilbage til hverdagen. Vi ser frem til at komme i gang og håber, at vores borgere tager godt imod vores tilbud, siger Kate Bøgh, social og sundhedsdirektør, Favrskov Kommune. tek@kl.dk 

Emneord
Sundhed, Psykiatri

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Fire kommuner med i forsøg om motion på recept Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger