Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
11.03.2019 kl. 09.00

Danske plejefamilier stifter ny fagforening

Der er akut behov for ordentlige løn- og arbejdsvilkår for plejefamilier, hvis der fremover skal være nok plejefamilier til at tage sig af sårbare og udsatte børn. Sådan lyder meldingen fra den helt nye fagforening – Plejefamiliernes Landsforening.
tekst Tom Ekeroth

Omkring 13.500 danske børn er anbragt uden for hjemmet. 57 procent af dem hos plejefamilier. Dem er der flere hundrede af. Men desværre er løn- og arbejdsvilkårene for plejefamilierne i dag så ustabile, at stadig færre vælger at blive plejefamilie, mener Plejefamiliernes Landsforening. Derfor har man stiftet en egentlig fagforening. Thomas Vorre, formand for Plejefamiliernes Landsforening, siger:

– Vi ønsker en landsdækkende overenskomst på området, der giver os en fast månedsløn, pension og ferie på funktionærlignende vilkår. Vi har brug for økonomiske rammer, der kan give os ro til at gøre det, vi er bedst til, nemlig at sikre børnenes tarv.

Plejefamilier må give op

I dag fungerer det sådan, at en plejefamilie får vederlag fra kommunen, der er arbejdsgiver på området. Beregningen af vederlagene sker på baggrund af, hvor belastet barnet er. Men ifølge Plejefamiliernes Landsforening svinger vederlagene fra kommune til kommune og typisk også fra år til år. Det tvinger nogle plejefamilier til at give op, fordi de ikke kan få deres økonomi til at hænge sammen.

– Vi håber, at vi som fagforening får flere muskler til at arbejde for bedre vilkår på området, så vi, i samarbejde med kommunerne, kan give børnene en tryg opvækst og et bedre liv, siger Thomas Vorre. tek@kl.dk 

LÆS OGSÅ Tvangsadoptioner sker af hensyn til barnet

Fakta

Fagforeningen Plejefamiliernes Landsforening blev stiftet på en generalforsamling lørdag den 9. marts 2019. Indtil da har Plejefamiliernes Landsforening haft status som interesseorganisation

.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Danske plejefamilier stifter ny fagforening Felter med * skal udfyldes
 
Af: Kristina Kiettelmann Jensen
Foreningen Klip - For forældre til anbragte børn
Den 28.06.2019 kl. 22:52

Plejefamilier løn og kvalifikationer

svar på: Danske plejefamilier stifter ny fagforening

Plejere bør ikke lukrere på udsatte børn og familier. Plejere bør screenes for minimums egenskaber om begavelse og mentaliseringsevne samt have grundlæggende pædagogisk indsigt i udvikling af barnet. Det har langt de fleste plejere ikke tilstrækkeligt af i dag og så længe de ikke har det, kan der slet ikke blive tale om højere betaling. Føj, for den lede! Plejere bør tage sig et arbejde og ikke udnytte, at alle og enhver kan blive plejere for sårbare udsatte børn.

Når plejere skal aflønnes, så skal der tages højde for at lønnen bør justeres efter om barnet går i skole/institution og får om plejeren KAN tage et arbejde ved siden af. At være plejere er ikke et arbejde, men noget folk skal gøre for at ville hjælpe udsatte familier, og ikke kun lukrerer på børn! Plejeres nuværende modvilje mod den biologiske familie er forkastelig. Plejere bør skamme sig for at ville lukrere mere end de 30.000 per måned de allerede får. Føj!

Så længe børn i plejefamilier ikke udvikler sig positivt, trives eller får en folkeskoles afgangseksamen, så er det da fuldkommen hul i hovedet at belønne så ringe en indsats!

Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger