Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
08.03.2019 kl. 09.30

Kommuner kan få hjælp til kampen mod oversvømmelser

Realdania og Miljø- og Fødevareministeriet vil støtte kommunale pilotprojekter, der kan sikre byer mod fremtidens klimaudfordringer og havvandsstigninger.
tekst Rudi Holm

Landets kommuner kan nu søge støtte til nytænkende løsninger, der kan ruste danske byer til fremtidens klima med stigende havvand og samtidig sikre og udvikle bæredygtige byområder.

Der vil både kunne hentes økonomisk og faglig hjælp i det nye partnerskabsprojekt, som Realdania og Miljø- og Fødevareministeriet i dag lancerer.

– Der ligger en stor, fælles samfundsudfordring i at beskytte byerne mod havvandsstigninger og stormfloder, og det kræver samarbejde mellem mange parter. Vi håber, at mange kommuner vil søge, sådan at vi samme kan udvikle idéer og nytænkende løsninger og i fællesskab styrke indsatsen – og på den måde også udvikle de enkelte byer i bæredygtig retning, siger filantropidirektør i Realdania, Nina Kovsted Helk.

I første ansøgningsrunde kan kommuner, som allerede har udvist en særlig opmærksomhed på klimaudfordringen og er langt fremme med helhedsløsninger om oversvømmelsesbeskyttelse, søge om tilskud til udvikling af nytænkende og helhedsorienterede løsninger, hvor planlægning, sikring og beredskab tænkes sammen.

LÆS OGSÅ KL klar med 48 forslag til CO2-reduktion

– Mange kommuner har forebyggelse mod oversvømmelse til at stå højt på to-do-listen. Selv om det kan lyde enkelt, er det en ganske kompleks opgave. Hvilke aspekter bør der tages højde for i en helhedsløsning, og hvordan kan der skabes merværdi. Kommunerne har her en unik mulighed for at søge om vejledning og finansiering til projekter, hvor beskyttelsen mod havet tænkes sammen med byudvikling, siger kystdirektør i Kystdirektoratet, Merete Løvschall.

De kommuner, der bliver valgt, vil få hjælp til udvikling af deres pilotprojekter for eksempel fra rådgivere og forskere. Det forventes, at der i første ansøgningsrunde vil være tale om støtte til cirka 10 pilotprojekter. Der er afsat 10 millioner kroner til projekterne. Senere vil enkelte af kommunerne også kunne opnå støtte til realisering af pilotprojekterne.

I anden ansøgningsrunde vil kommuner, som er i gang med en proces om oversvømmelsesbeskyttelse, men endnu ikke er helt så langt med projekterne, kunne ansøge om støtte til plan- og procesprojekter. Denne ansøgningsrunde åbnes der op for i 2020.

Ansøgningsskemaet til første runde findes på https://realdania.dk/projekter/helhedsloesninger-til-fremtidens-kystbyer. ruh@kl.dk 

LÆS OGSÅ Ny lov kan forhindre at kystbeskyttelse bremses af borgerklager
Emneord
Miljø, Klima, Teknik

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Kommuner kan få hjælp til kampen mod oversvømmelser Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger