Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
07.03.2019 kl. 13.30

Arbejdstilsynet: Kommune må ikke bruge computere

30 år gammelt skærmterminaldirektiv får Arbejdstilsynet til at udstede forbud mod at bruge computere og tablets i hjemmeplejen.
tekst Rudi Holm

Hjørring Kommune fik for nylig et påbud fra Arbejdstilsynet, der forbyder ansatte i hjemmeplejen at bruge minicomputere eller tablets.

Vi er nødt til at reagere for at sikre de ansattes sundhed, lød det fra Arbejdstilsynet efter et kontrolbesøg, der endte ud i en længere skrivelse til Hjørring Kommune om at rette ind efter et skærmterminaldirektiv fra 1989.

– Det er absurd. Hvis vi skal kunne leve op til skærmterminaldirektivet, så er det jo sådan noget med, at man ikke må bruge de der trykfølsomme skærme i virkeligheden, men skal tilbage til en papirløsning, og det kan vi jo ikke leve med, siger Leif Serup, direktør i Hjørring Kommunes sundheds-, ældre- og handicapforvaltning til TV 2 Nord.

To andre kommuner har ifølge tv-stationen også fået besked af Arbejdstilsynet på at rette ind efter det gamle skærmdirektiv.

LÆS OGSÅ Regeringen vender på en tallerken og redder alligevel bredbåndspuljen

Hjørrings borgmester Arne Boelt (S) siger, at det vil koste mange millioner i de enkelte kommuner, hvis kommunen tvinges til at droppe skærmløsningerne i hjemmeplejen.

– Jeg ved godt, at Arbejdstilsynet retter sig efter de regler, der er tilgængelige, men det her må være en sag for Folketinget. Det kan ikke passe, at vi stadig bruger et 30 år gammelt direktiv fra en tid, hvor en computer fyldte en hel kælder. Det ender forhåbentlig med noget fornuft, for sådan ser verden slet ikke ud i Danmark i dag, siger han til TV 2 Nord.

Efter tv-stationens omtale af sagen har Arbejdstilsynet trukket påbuddet til Hjørring Kommune tilbage.

Kontorchef i Arbejdstilsynet Sofie Bisbjerg, skriver følgende til TV 2 Nord:

LÆS OGSÅ Rigsrevisionen kritiserer myndighedernes håndtering af persondata

– Vi vil bede Arbejdsmiljøklagenævnet sende det påbud tilbage til os, som er givet om skærmarbejde i den konkrete sag i Hjørring Kommune. Det skyldes, at vi i Arbejdstilsynet har fået ny viden om, at skærmarbejde ikke nødvendigvis fører til sygdomme. Det betyder også, at Arbejdstilsynet vil ændre sin praksis i forhold til "skærmreglerne". Vi vil blandt andet sætte den eksisterende vejledning om skærmarbejde ud af kraft, og vi vil udarbejde en ny tidssvarende vejledning om skærmarbejde. ruh@kl.dk 

 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Arbejdstilsynet: Kommune må ikke bruge computere Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger