Jesper Christensen foto: Københavns Kommune
Jesper Christensen foto: Københavns Kommune
28.05.2019 kl. 10.00

To medarbejdere fyret for at tale grimt til børn

Skjulte optagelser i et dokumentarprogram afslører ubehagelige forhold i to forskellige institutioner, og det har ført til fyring af to medarbejdere. Københavns Kommune beklager, men beklager samtidig måden dokumentarprogrammet er blev til på.
tekst Tom Ekeroth

To medarbejdere på daginstitutioner i Københavns Kommune er for nylig blevet fyret, fordi de blandt andet har skældt ud og talt hårdt til de små børn, de er sat til passe.
Fyringerne af henholdsvis en uddannet pædagog og en medhjælper kommer som følge af et dokumentarprogram i TV 2, som vises i aften, og som med skjult kamera ifølge tv-stationen afslører "grænseoverskridende behandling af institutionsbørn". Optagelserne viser også medarbejdere, der fortæller forældre, at deres barn har haft en god dag i institutionen, selv om optagelserne viser, at barnet reelt har været meget ked af det. Det skriver Politiken.

Taler hårdt til barn

De skjulte kameraoptagelser er foretaget af en pædagoguddannet journalist fra produktionsselskabet Dokumentarkompagniet, som lod sig ansætte i to forskellige institutioner. I et klip, som TV 2 har lagt ud på Facebook, hører man et barn skrige på sin far, og en af de ansatte siger vredt: "Nej, far er på arbejde. Slut". Og da den lille pige vil have sin mor til at komme, lyder det tilsvarende hårdt: "Nej, mor er på arbejde. Slut". "Du skal tie stille nu", er den næste besked til det stærkt grædende barn efterfulgt af: "Du er en kæmpe egoist". Dokumentaren sendes tirsdag 28. maj kl. 20.

Grundigt tilsyn

TV 2 Lorry har talt med den ansvarlige borgmester, Jesper Christensen (S), som har set dokumentaren:

– Det er helt uacceptable situationer. Vi kommer til at insistere på, at der skal ske forandringer endnu hurtigere, end vi har kunnet indtil nu, siger børne- og ungdomsborgmesteren til TV 2 Lorry.

LÆS OGSÅ Forhandlingerne om minimumsnormeringer skudt i gang

Fra 2017 begyndte Københavns Kommune at føre et nyt og mere grundigt tilsyn med alle kommunens institutioner. Det betyder, at tilsynene nu i højere grad er baseret på observationer foretaget af kommunens pædagogiske konsulenter.

Jesper Christensen understreger, at kommunen allerede kender og har reageret på de kritisable forhold, som fremgår af tilsynsrapporten.

34 institutioner er kommet på en faglig handleplan, der blev indført 1. januar som et redskab til de institutioner, hvor der er behov for en hurtig ekstra indsats.

Manglende pædagogisk kvalitet

Som en konsekvens af tilsynets arbejdet fik den ene af institutionerne 1. april ny pædagogisk leder, fordi tilsynet havde konstateret manglende pædagogisk kvalitet. Beslutningen om at udskifte den pædagogiske leder blev truffet længe inden, forvaltningen fik kendskab til TV 2-dokumentaren. 

LÆS OGSÅ Ansat i børnehave varetægtsfængslet for blufærdighedskrænkelse

Jesper Christensen siger i en pressemeddelelse:

– Gennemgangen af tilsynsrapporterne med beskrivelserne af den pædagogiske kvalitet i institutionerne viser desværre, at nogle institutioner er alt for dårlige til at følge tilsynets anbefalinger. Og tilsynet har i disse tilfælde været for langsomme til at reagere på institutionernes manglende handlinger for at genoprette den pædagogiske kvalitet. Det skal vi have strammet op på hurtigst muligt.

Enkeltstående situationer

Børne- og ungdomsforvaltningen er mildest talt ikke begejstrede for den måde, TV-dokumentaren er blevet til på:

– De skjulte optagelser i programmet er udført af en journalist, som også har en pædagoguddannelse. Den pågældende har ladet sig ansætte som pædagog i begge institutioner udelukkende med det formål at lave skjulte optagelser. Børne- og Ungdomsforvaltningen beklager, at børn, forældre og medarbejdere i de to institutioner har været udsat for, at et menneske på denne måde har udnyttet sin ansættelse til at skaffe sig adgang til institutionen ikke med det formål at tage vare på og yde omsorg til børnene, men at filme børn, forældre og medarbejdere med et skjult kamera, skriver Forvaltningen i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ Næstved ansætter direktør med husdyrhold i privaten

Tobias Børner Stax, administrerende direktør:

– De konkrete situationer er helt uacceptable. Men enkeltstående situationer må ikke betyde, at vi generelt skal stille spørgsmålstegn ved hele pædagogfaget og kvaliteten i alle daginstitutioner. Det er er vigtigt at understrege, at generelt knokler vores medarbejdere hver eneste dag for at give børnene pædagogisk kvalitet af højt niveau. Københavns Kommune er en arbejdsplads, der vægter tillid og stærke arbejdsfællesskaber som meget væsentlige værdier, siger Tobias Børner Stax. tek@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: To medarbejdere fyret for at tale grimt til børn Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger