Mange drukneulykker sker i havne - de nye stiger skal forhindre flere ulykkerFoto: Aarhus Brandvæsen
Mange drukneulykker sker i havne - de nye stiger skal forhindre flere ulykkerFoto: Aarhus Brandvæsen
28.05.2019 kl. 10.30

Aarhus vil forhindre drukneulykker

Mange drukneulykker i havne sker typisk i mørke, og når man er alene. 50 nye redningsstiger skal forebygge drukneulykker ved havnefronten i Aarhus.
tekst Tom Ekeroth

I den kommende tid opsætter Aarhus Kommune 50 nye synlige redningsstiger fra TrygFonden på havnefronten i Aarhus. Den særlige type redningsstige med lys har været under test fire udvalgte steder rundt om i landet i de seneste to år. I Aarhus har 25 stiger været opsat ved åen og havnefronten, herunder Dokk1 og Navitas. Formålet har blandt andet været at undersøge, hvor meget stigerne skal lyse op, for at man lægger mærke til dem.

– Havnefronten i Aarhus tiltrækker mange mennesker til vandet til hygge og samvær. Men når flere mennesker færdes ved vandet, betyder det også, at der er større risiko for, at nogle falder i, og hvis uheldet er ude, er det vigtigt, at man har en reel mulighed for at komme op igen, siger René Højer, programchef i TrygFonden.

Testen er blevet brugt til at finjustere og færdigudvikle stigen, og sammen med Aarhus Kommune og Østjyllands Brandvæsen er man nu klar til at opsætte 50 nye redningsstiger, som forhåbentligt vil bidrage til at skabe tryghed og forebygge drukneulykker i Aarhus.

En fjerdedel af alle drukneulykker i Danmark sker i havne – typisk hvor folk færdes alene, mens det er mørkt, og pludselig falder i vandet. TrygFondens redningsstige, der oprindeligt er udviklet i en arkitektkonkurrence, er blevet gennemtestet over flere år. Blandt andet har stigen stået i en halv meter is i det nordlige Sverige i mere end et år for at se, hvorvidt hårde vejrforhold påvirkede den. Resultaterne fra de seneste års testperiode i blandt andet Aarhus er blevet brugt til at færdiggøre redningsstigen, der nu opsættes i alt syv steder i Danmark. Stigen er synlig fra både vand og land, robust og nem at kravle op ad.

LÆS OGSÅ De mindste og største kommuner investerer mest i byggeri og anlæg

– Vi er meget opmærksomme på, hvordan vi kan øge sikkerheden ved havnefronten, uden at vi sætter hegn op over det hele. Et enkelt tiltag kan ikke stå alene, og derfor er vi meget glade for samarbejdet med Østjyllands Brandvæsen og TrygFonden og ikke mindst for, at vi nu får opsat yderligere 50 nye synlige redningsstiger langs havnefronten og på Aarhus Ø, siger Bünyamin Simsek (V), rådmand i Teknik og Miljø, Aarhus Kommune. tek@kl.dk 

Fakta

TrygFonden og Arkitektforeningen udskrev i august 2012 en arkitektkonkurrence, der indbragte 96 kvalificerede bidrag på en ny redningsstige. Vinderne blev arkitekterne Stefan Urup Kaplan og Lars Techt Myrhøj, der sammen med TrygFonden og ingeniører fra Attention Group har udviklet den redningsstige, som er blevet gennemtestet som prototype i stor skala. Testresultaterne er blevet brugt til at færdigudvikle stigen, som nu hænges op syv udvalgte steder i landet, bl.a. i Aarhus Havn.

TrygFondens redningsstige indgår allerede i Dansk Designmuseums permanente udstilling om unikt dansk design fra det 21. århundrede.

Emneord
Anlæg, Beredskab

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Aarhus vil forhindre drukneulykker Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger