Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
22.05.2019 kl. 08.30

Børnerådet: Børn er tilfredse med børnehaverne

Ny stor undersøgelse blandt 1.278 børnehavebørn viser, at de generelt er glade for at gå i børnehave.
tekst Rudi Holm

En ny undersøgelse fra Børnerådet viser, at de fleste børn er glade for at gå i børnehave, men at de også oplever, at de ansatte i børnehaverne mest foretager sig noget, hvor de ikke er sammen med børnene.

– Vi har hørt politikere, pædagoger, forældre og andre voksne tale hen over hovedet på børnene, mens de diskuterer forholdene i danske dagtilbud. Nu får vi også børnenes perspektiv med, og det er fuldstændig afgørende, for det er deres liv og hverdag, det handler om, siger formand for Børnerådet, Mette With Hagensen.

1.278 børnehavebørn har deltaget i Børnerådets nye undersøgelse, som giver et unikt indblik i børnenes oplevelser med og relation til de voksne i børnehaven.

93 procent af børnene er glade for at gå i børnehave. De fleste børn oplever, at en voksen tager imod dem om morgenen og siger farvel om eftermiddagen, og de kan finde hjælp hos en voksen, når de har brug for det. Alligevel er der børn, der føler sig overset i forskellige situationer i løbet af dagen i børnehaven, for eksempel om morgenen, i spisesituationen, eller når de er kede af det.

LÆS OGSÅ Næstved ansætter direktør med husdyrhold i privaten

Børnene i Børnerådets undersøgelse giver udtryk for, at de sætter pris på nærværende voksne. 80 procent har en yndlingsvoksen i børnehaven, og størstedelen begrunder valget af deres yndlingsvoksen med, at vedkommende hører efter, hvad barnet fortæller, eller leger og laver ting med barnet.

– Når vi spørger børnene, hvad de voksne i børnehaven laver mest, svarer 85 procent af børnene, at de voksne mest går rundt og holder øje med børnene eller holder møder og snakker med de andre voksne. En mindre andel – 15 procent – svarer, at de voksne mest leger eller hygger med børnene. Størstedelen af børnene oplever altså, at de voksne mere er i nærheden, end de er nærværende. Og det er et problem, siger Børnerådets formand Mette With Hagensen.

Ud over de 1.278 medvirkende børnehavebørn er undersøgelsen suppleret med kvalitative interviews med 34 børn samt to dages deltagende observation i en børnehave.  ruh@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Børnerådet: Børn er tilfredse med børnehaverne Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger