For første gang skal kvaliteteten i danske dagtilbud undersøges foto: Colourbox
For første gang skal kvaliteteten i danske dagtilbud undersøges foto: Colourbox
20.05.2019 kl. 09.30

Kvaliteten af danske dagtilbud skal undersøges

Vi ved en del om hvad der skaber gode dagtilbud, men ikke hvor gode de danske dagtilbud er. Derfor er EVA nu gået i gang med en systematisk undersøgelse som kan danne grundlag for udvikling af kvalitet i de kommunale dagtilbud.
tekst Tom Ekeroth

Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) gennemfører i 2019 en undersøgelse af kvaliteten i kommunale daginstitutioner for tre-fem-årige i samarbejde med University College Nordjylland og med hjælp fra University College Absalon.

I Danmark tilbringer langt de fleste børn mellem tre og fem år flertallet af deres vågne hverdagstimer i et dagtilbud. Dagtilbuddene er derfor en vigtig arena i forhold til at sikre, at alle børn trives og udvikler sig. Man ved en del om, hvad der skaber gode dagtilbud, hvor børn trives og lærer, men vi ved ikke, hvor gode de danske dagtilbud rent faktisk er. Der findes ganske enkelt ingen systematisk, national viden om kvalitet i danske dagtilbud.

180 stuer i 90 daginstitutioner

Fokus i undersøgelsen er på kvaliteten af det pædagogiske læringsmiljø og på kvaliteten af de rammer og forhold, som den pædagogiske praksis arbejder indenfor. Undersøgelsen foretages på 180 stuer/børnehavegrupper i 90 kommunale daginstitutioner. De er tilfældigt udtrukket, men udgør et repræsentativt udsnit, og undersøgelsens resultater vil dermed kaste lys over kvaliteten af alle kommunale daginstitutioner for tre-fem-årige i Danmark. I begyndelsen af næste år kommer EVA med en rapport, der forholder sig til sammenhængen mellem læringsmiljøkvaliteten og strukturelle forhold som normering i daginstitutionerne: 

– Undersøgelsen er ikke designet til at kunne konkludere hvilken normering der er mest optimal. Undersøgelsen stiller skarpt på de mange forhold der bidrager til kvaliteten i det pædagogiske læringsmiljø. Og på, om der er en sammenhæng til de rammer og forhold, det pædagogiske personale arbejder inden for og som vi fra forskningen ved har betydning for kvalitet i daginstitutioner. Det er blandt andet normering, gruppestørrelse og andel af uddannet pædagogisk personale, siger projektleder og chefkonsulent Nynne Bonke, EVA.

LÆS OGSÅ Hvem skal løfte kvaliteten?
FOR ABONNENTER

Rapporten vil også vise, hvilke dele af det pædagogiske læringsmiljø, der fungerer godt, hvilke der fungerer mindre godt og om der er forskelle på kvalitet mellem daginstitutionerne og inden for hver daginstitution. Nynne Bonke fortæller om undersøgelsen:

– Vi vurderer kvaliteten af det pædagogiske læringsmiljø ved hjælp af redskabet ECERS. Vurderingen udføres af certificerede ECERS-observatører, som skal besvare over 400 spørgsmål i løbet af de tre timer observationen varer. Spørgsmålene er inddelt i seks kategorier. Spørgsmålene handler blandt andet om at vurdere, hvordan personalet møder børnene og hvordan de arbejder med børnefællesskaber, hvordan personalets tilgang til læring er og hvordan læringsmiljøet er organiseret. Er der et godt samspil mellem børn og personale og børnene imellem? Er mange aktiviteter planlagt på forhånd? Bliver der brugt legeredskaber?

– Så er der spørgsmål, der handler om, hvordan personalet understøtter børnenes sprogbrug og sprogforståelse. Opmuntrer personalet til kommunikation? Bruger de bøger og billeder? Andre spørgsmål handler om rutiner for hygiejne under for eksempel måltider og toiletbesøg og om sikkerhedspraksis. Det er muligt med de mange spørgsmål at stille meget skarpt på nogle helt specifikke ting indenfor de mange forhold der tilsammen udgør læringsmiljøet, siger Nynne Bonke.

Mangler systematisk viden

De enkelte institutioner får ikke resultaterne, men samtlige institutioner bliver inviteret til en konference, hvor vi fortæller om de overordnede resultater. Senere skal resultaterne danne udgangspunkt for en undersøgelse af, om der er sammenhæng mellem, hvordan de børn, der deltager i undersøgelsen, klarer sig i skolen, og hvad der kendetegner det dagtilbud, de har gået i.

LÆS OGSÅ Det halter med tilsyn i daginstitutioner

– Vi mangler systematisk viden om kvaliteten i vores dagtilbud. Både vi kommunalpolitikere og politikerne på Christiansborg mangler helt konkrete fakta, der kan stå mål med andre områder i de finanspolitiske beslutningsprocesser. Derfor ser jeg en national undersøgelse som denne som et skridt i den rigtige retning. Vores dygtige og engagerede pædagogiske personale har god indsigt i den pædagogiske kvalitet tæt på praksis i den enkelte børnegruppe. En undersøgelse som denne skal gøre os klogere på kvaliteten i det pædagogiske læringsmiljø på et mere overordnet niveau, siger Thomas Gyldal Petersen, formand for KL’s Børne- og Undervisningsudvalg

Både i England og i Norge har man undersøgt kvalitet i dagtilbud. Norge har netop afsluttet et projekt, som er meget større end det danske bliver. tek@kl.dk 

Fakta

Danmarks Evalueringsinstitut beskriver på sin hjemmeside projektet sådan:

Formålet med undersøgelsen er altså at bidrage til en systematisk og national repræsentativ viden om kvalitet i kommunale dagtilbud. Vi ønsker med andre ord at blive klogere på kvaliteten i kommunale dagtilbud, fordi jo mere vi ved om kvaliteten i dag, jo bedre er udgangspunktet for, at dagtilbuddene kan udvikles og blive endnu bedre i fremtiden. Undersøgelsens resultater skal hermed danne grundlag for en dialog om udvikling af kvalitet i kommunale dagtilbud.

Emneord
Dagtilbud

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Kvaliteten af danske dagtilbud skal undersøges Felter med * skal udfyldes
 
Af: Sidse Korfitzen
Den 21.05.2019 kl. 17:30

Utroværdig undersøgelse

svar på: Kvaliteten af danske dagtilbud skal undersøges

Lyder umiddelbart fint og godt med en national undersøgelse af, hvor "gode de danske dagtilbud rent faktisk er." Man kan næsten høre svaret på undersøgelsen på forhånd. Og når man så vælger at udføre undersøgelsen i tidsrummet 9-12, så ved alle, der kommer i daginstitutioner, at det nok ikke står helt skidt til. Det er jo netop på dét tidspunkt i hele åbningstiden, at der er mest personale. Så at undersøge "normering, gruppestørrelse og andel af uddannet pædagogisk personale" på netop dette tidspunkt kan næsten kun give et godt og for de fleste sikkert tilfredsstillende resultat.

Men hvad med alle de andre timer, hvor institutionerne er åbne? Børnene tilbringer dagligt langt flere timer i deres institution. En undersøgelse af en gennemsnitlig hverdag for vores børn i institutionerne vil være langt mere interessant og retvisende for vores politikere. Den annoncerede undersøgelse her vil jo ret sikkert vise, at de danske dagtilbud faktisk er ret gode. Hvilke de langt fra er på alle andre tidspunkter end mellem 9 og 12.

Spild af skattepenge på en utroværdig og ubrugelig undersøgelse.

Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger