Det skal være slut med at investere Guldborgsunds penge i blandt andet olieudvinding. (Foto: Colourbox)
Det skal være slut med at investere Guldborgsunds penge i blandt andet olieudvinding. (Foto: Colourbox)
08.05.2019 kl. 10.37

Guldborgsund skrotter sorte investeringer

Guldborgsund Kommune vil ikke længere placere deres penge i selskaber, som tjener penge på kul, olie og gas.

Guldborgsunds pengekasse skal ikke længere vokse på baggrund af aktier og obligationer i selskaber, som tjener penge på sorte investeringer. Det betyder, at hvis et selskab henter mere end fem procent af sin omsætning på forretninger baseret på kul, olie eller gas, så vil kommunen ikke placere sin overskydende likviditet i selskabets aktier eller obligationer. Det har kommunens økonomiudvalg, hvor borgmester John Brædder (lokal) er formand, besluttet.

– Jeg mener, at det er det eneste rigtige at sige nej til investeringer i fossile brændstoffer. Vi har i Guldborgsund vedtaget en planstrategi, hvor et af de 12 tværpolitiske mål er ”En bæredygtig kommune", og vi arbejder ud fra FN’s 17 verdensmål. Der vil det klinge hult, hvis vi så samtidig sætter penge i kul, olie og gas. Derfor sætter vi nu en stopper for det, siger John Brædder i en pressemeddelelse.

Det er ikke kun virksomheder, der lever af at sælge og udvinde fossile brændstoffer, som er på Guldborgsunds sorte liste. Også virksomheder, der leverer udstyr til for eksempel offshore-olieindustrien, må leve uden Guldborgsunds penge i ryggen.

Næste skridt efter beslutningen er at fortælle de tre kapitalforvaltere, som forsøger at få Guldborgsunds penge til at vokse, at de skal skrue porteføljerne anderledes sammen.

LÆS OGSÅ Ny vindmølleaftale giver kommuner penge i kassen

John Brædder frygter ikke, at en portefølje uden investeringer i fossile brændstoffer vil give lavere afkast. Tværtimod, siger han.

– Jeg er på ingen måde bange for, at vi nu ender med et dårligere afkast af kommunens penge. Tværtimod så tror jeg faktisk, at fremtiden ligger i værdipapirer, der ikke er forbundet med fossile brændstoffer. Og så har jeg den holdning, at skulle det ende med at koste en smule på afkastet, så er det det værd, siger John Brædder og fortsætter:

– Vi må som kommuner også tage ansvar for vores fælles fremtid. Det er en opgave for os alle at sikre, at vi giver en ren klode videre til vores børn. Vi har i Danmark og verden hidtil ikke været dygtige nok til at passe på vores klima og miljø, men heldigvis er der nu kommet massivt fokus på emnet, så vi forhåbentlig får langt mere fokus på grøn energi, siger han.

Af hensyn til administrationen af investeringerne kan kommunen ikke slippe helt for at investere i virksomheder, der arbejder med fossile brændstoffer. Derfor vil kommunen stadig have investeringer i virksomheder, der henter mindre end fem procent af omsætningen på sort energi. jki@kl.dk

LÆS OGSÅ Regeringen og København indgår aftale: Vil anlægge ny ø

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Guldborgsund skrotter sorte investeringer Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger