Arkivfoto
Arkivfoto
07.05.2019 kl. 09.11

Borgmestre vil have uvildig kommission til at lave nyt udligningssystem

30 borgmestre og to organisationer opfordrer i et åbent brev Folketinget til at nedsætte en uvildig kommission, der skal kigge på udligningssystemet. Embedsmænd fra ministerierne skal holdes uden for arbejdet.

En ny og uvildig kommission skal strikke et nyt udligningssystem sammen. Det mener 30 borgmestre og de to interesseorganisationer Balance Danmark og Landdistrikternes Fællesråd.

I et åbent brev til landets folketingsmedlemmer og kandidater ved det kommende valg opfordrer de Folketinget til efter valget at nedsætte en hurtigt arbejdende kommission. Kommissionen skal bestå af eksterne eksperter, og ikke embedsmænd fra Slotsholmen, som hidtil har stået i spidsen for arbejdet med at revidere udligningssystemet, mener afsenderne.

De har underskrevet brevet

Arne Boelt (S), Hjørring Kommune
Erik Buhl (V), Varde Kommune
Erik Lauritzen (S), Sønderborg Kommune
H.C. Østerby (S), Holstebro Kommune
Hans Østergaard (V), Ringkøbing-Skjern Kommune
Henrik Frandsen (V), Tønder Kommune
Holger Schou Rasmussen (S), Lolland Kommune
Ib Lauritsen (V), Ikast-Brande Kommune
Jacob Bjerregaard (S), Fredericia Kommune
Jesper Frost Rasmussen (V), Esbjerg Kommune
Johannes Lundsfryd Jensen (S), Middelfart Kommune
John Brædder (GL), Guldborgsund Kommune
Kasper Ejsing Olesen (S), Kerteminde Kommune
Kenneth Muhs (V), Nyborg Kommune
Marcel Meijer (S), Samsø Kommune
Mikael Smed (S), Vordingborg Kommune
Mogens Gade (V), Jammerbugt Kommune
Morten Andersen (V), Nordfyns Kommune
Niels Viggo Lynghøj (S), Struer Kommune
Ole Vive (V), Faxe Kommune
Ole Wej Petersen (S), Ærø Kommune
Peder C. Kirkegaard (V), Skive Kommune
Per Bach Laursen (V), Vesthimmerlands Kommune
Peter Sørensen (S), Horsens Kommune
Sofie Valbjørn (Alt), Fanø Kommune
Søren Steen Andersen (V), Assens Kommune
Thomas Adelskov (S),  Odsherred Kommune
Tonni Hansen (SF), Langeland Kommune
Torben Hansen (S), Randers Kommune
Winni Grosbøll (S), Bornholms Regionskommune
Kim Ruberg, bestyrelsesformand Balance Danmark
Lars Erik Hornemann, bestyrelsesmedlem Balance Danmark
Michael Böss, bestyrelsesmedlem Balance Danmark
Steffen Damsgaard, formand Landdistrikternes Fællesråd

– Kommissionens opgave er i bund og grund meget simpel. Der skal udarbejdes et forslag til et nyt kommunalt udligningssystem, der tager udgangspunkt i det egentlige formål med systemet: At sikre alle landets kommuner nogenlunde lige muligheder for at tilbyde borgerne velfærd ved et nogenlunde lige beskatningsniveau. Velfærd, som vel at mærke skal forstås som servicetilbud til børn, unge og ældre med videre – ikke udgifter til indkomstoverførsler, står der i brevet.

Ikke lige vilkår

Afsenderne kritiserer det arbejde, som Finansieringsudvalget har lavet for ikke at tage afsæt i de enkelte kommuners økonomiske udgangspunkt. Dermed har udvalget ifølge afsenderne endnu ikke præsenteret en løsning, der sørger for, at udligningssystemet lever op til sit formål, mener de.

LÆS OGSÅ Hørsholm holder Sure Udligningsdag

– Vi har ikke lige velfærd, og vi har ikke et nogenlunde lige beskatningsniveau på tværs af landets kommuner, skriver de i brevet.

De 30 borgmestre, der overvejende kommer fra provinskommuner, og to interesseorganisationer oplister desuden den velkendte kritik af udligningssystemet. Blandt andet mener de, at udligningssystemet har en indbygget geografisk skævhed, der forfordeler provinsen og begunstiger hovedstadsområdet.

– Det må ikke være postnummeret, der afgør, hvor god eller dårlig velfærd borgerne bliver tilbudt, og hvor høj eller lav en kommunal skatteprocent der opkræves. Forskellene skal i stedet være udtryk for lokale politiske prioriteringer – sådan er det desværre ikke i dag, slutter brevet.

Reformen af udligningssystemet har været længe undervejs. I 2015 besluttede Folketinget, at et udvalg skulle kigge på udligningssystemet og nedsatte til det formål Finansieringsudvalget, som udover embedsmænd fra ministerierne også havde deltagelse af KL og Danske Regioner. KL trak sig siden fra det arbejde.

LÆS OGSÅ Kommuner får lov til at hæve og sænke skatten

Finansieringsudvalget præsenterede i starten af 2018 en række mulige justeringer af udligningssystemet, men siden kom arbejdet ikke meget videre, idet Folketinget ikke kunne blive enige om andet end at udskyde reformen til efter det kommende folketingsvalg. Det finder sted senest den 17. juni. jki@kl.dk

Emneord
Udligning, Økonomi

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Borgmestre vil have uvildig kommission til at lave nyt udligningssystem Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger