Odense optrapper kamp mod skattely. (Foto: Odense Kommune)
Odense optrapper kamp mod skattely. (Foto: Odense Kommune)
06.05.2019 kl. 11.30

Storkommune vil bandlyse virksomheder, der sender penge i skattely

Et flertal i Odense Kommune vil tilslutte sig Oxfam IBIS' Charter for Skattelyfri Kommuner.

Endnu en kommune er på nippet til at bandlyse virksomheder og leverandører, der sender penge i skattely. Denne gang er det Odense Kommune, der på byrådsmødet på onsdag skal tage stilling til et forslag fra Socialdemokratiet, Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet. 

De fem partier, der tæller 19 ud af 29 mandater i byrådet, vil mere konkret beslutte, at borgmesteren på vegne af kommunen underskriver interesseorganisationens Oxfam IBIS' såkaldte Charter for Skattelyfri Kommuner.

Begrundelsen for at stille forslaget er ifølge forslagsteksten, at borgernes penge skal bruges ansvarligt.

– Vi mener, at vi som kommune har et særligt ansvar for at bekæmpe skattely, fordi vi som kommune er finansieret af skatten, og fordi det er skatteydernes penge, som bruges til at betale kommunens leverandører med. Derfor skal de penge ikke gå via skuffeselskaber til virksomheder, som ikke betaler skat., står der.

LÆS OGSÅ Kort nyt
FOR ABONNENTER

Ved at underskrive chartret forpligter kommunen sig til at bruge sin indkøbs- og investeringspolitik til at vælge virksomheder, der udviser ansvarlig skatteadfærd, ligesom kommunen forpligter sig til at stille krav om gennemsigtighed og en fair beskatning af kommunens leverandører.

Chartret er allerede underskrevet af en række af landets kommuner. Blandt andet har Aarhus, Frederiksberg, Gladsaxe, Roskilde, København, Næstved, Odsherred og Albertslund Kommuner underskrevet chartret.

Odense Kommune bruger hvert år tre milliarder kroner hos private leverandører. jki@kl.dk

 

LÆS OGSÅ Velfærdsloven kommer inden jul

Oxfam IBIS' fem råd til at undgå at støtte virksomheder i skattely

1. Vedtag en politik i kommunalbestyrelsen mod skatteunddragelse

2. Frem åbenhed om skatteforhold hos de private samarbejdspartnere

3. Inddrag skatteforhold ved udbud af mindre kontrakter

4. Inddrag fair skattebetaling som hensyn ved investering af kommunens likvide overskud

5. Støt igangværende tiltag mod aggressiv skatteplanlægning, blandt andet ved at støtte op om en Fair Skat-mærkningsordning

Kilde: Oxfam IBIS

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Storkommune vil bandlyse virksomheder, der sender penge i skattely Felter med * skal udfyldes
 
Af: Ninna Holbek
OxfamIBIS Kommune on Tour kampagne frivillig Ninna Holbek
Den 15.05.2019 kl. 20:14

Udbudslovgivning og 2 vigtige valg

svar på: Storkommune vil bandlyse virksomheder, der sender penge i skattely

Vedtagelse af ”Charter for skattelyfri kommune” i flest mulige kommune er vigtig, fordi det handler om at stå sammen for kommunerne med krav om forbedret national udbudslovgivning og forbedret EU udbudslovgivning.
Timingen for kommunernes fokus på dette helt rimelige krav om at kunne fravælge firmaer, der sender profitten af borgernes betalte skatter videre til skattely, kunne ikke være bedre end lige netop nu, hvor der både er EU valg og Folketingsvalg.
9 kommuners vedtagelse af charteret og det faktum, at over 25% af danskerne bor i charterunderskrivende kommuner, har nu udmøntet sig i Socialdemokratisk EU politik, hvor der nu kræves mulighed for fravalg i alle størrelser kontrakter af firmaer, der driver aggressiv skatteplanlægning. Godt at Odense, som endnu en af de store kommuner, ønsker at tilslutte sig det kommunale netværk, der ønsker at undgå handel med firmaerne i skattely.
Det er vigtigt forborgene at vide, at der endelig er politikere på alle niveauer, lokalpolitikere, nationalpolitikere og EU politikere, som vil følge denne dagsorden hele vejen fra kommunerne over landspolitiken til EU og den globale scene. Fantastik eksempel på at lokal handling forplanter sig globalt og at kommunalpolitiske ønsker kan nå helt frem til EU.
Andre interesserede kommuner er velkomne til at henvende sig om hjælp og vejledning hos www.oxfamibis.dk.

Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger