Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
03.05.2019 kl. 12.30

Østerskysten får sin egen festival

Danmarks "østerskyst" går fra Vadehavet og dybt ind i Limfjorden. Nu får området sin helt egen festival: Danmarks Østersfestival. Centrum for det hele bliver Rømø.

Danmark får endnu en festival for skaldyret. I Vadehavet ligger 72.000 tons, der venter på at blive spist. Og i Limfjorden findes den originale danske østers, der af topkokke allerede betegnes blandt verdens bedste. De dage er for længst ovre, hvor østers kun bliver associeret med Frankrig.

Men på trods af, at Danmark bogstaveligt talt vader i østers, så spiser danskerne ikke specielt mange af dem. Men en ny, storstilet festival, Danmarks Østersfestival, vil åbne vores øjne for denne fantastiske råvare.

Rømø får hovedrolle

Tønders borgmester, Henrik Frandsen (V), er stolt over at kunne byde Danmarks Østersfestival velkommen på Rømø.

Festivalen vil byde på aktiviteter for børn og voksne langs hele Østerskysten, der alle skal skabe bro imellem den klimavenlige, proteinrige og velsmagende østers og danskernes middagsborde.

LÆS OGSÅ Aktuelt
FOR ABONNENTER

Den navnkundige konkurrence "Årets Østers Kok" afholdes på Rømø, som ligger midt i Nationalpark Vadehavet og er omgivet af skummende hav og østers med stor velsmag.

Under konkurrencen kan du smage topkokkes fortolkninger af østers, få fif til nemme tilberedninger, sende børnene i østerskøkkenet og komme på østers- og urtesafari.

– Jeg er stolt af at byde festivalens centrale event, Årets Østers Kok, velkommen til Rømø. Jeg håber, at omverdenen for alvor får øjnene op for Vadehavsøsters og gør Vadehavet til en international gastronomisk turistdestination, siger borgmester Henrik Frandsen.

Fra problembarn til væksteventyr

Også fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V) er begejstret for den nye østersfestival.

LÆS OGSÅ Aktuelt
FOR ABONNENTER

– Lige nu er Vadehavsøsters et problem for biodiversiteten, men om få år tror jeg, at de kan bidrage endnu mere til arbejdspladser inden for turisme, formidling og gastronomi. Der er et spændende potentiale, som Danmarks Østersfestival kan kickstarte, siger Eva Kjer Hansen.

Ministeren henviser til, at de 72.000 tons østers, der ligger Vadehavet, er af den såkaldte invasive art Stillehavsøsters. Dens voldsomme udbredelse truer blandt andet blåmuslingerne, så vi gør Vadehavet en tjeneste ved at spise dem.

Flere festivaler for skaldyr

Danmarks Østersfestival finder sted 12.-14. oktober 2019, og er en videreudvikling af Fanø Østersfestival, der har kørt de sidste tre år.

På Mors holder man Skaldyrsfestival 31. maj. Her er blandt andet den ganske særlige Limfjordsøsters i centrum. Limfjorden er et af de få steder den originale europæiske trives. tkn@kl.dk

LÆS OGSÅ Aktuelt
FOR ABONNENTER
Emneord
Festival, Natur, Kultur

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Østerskysten får sin egen festival Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger