Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
03.05.2019 kl. 13.40

Flere kommuner sætter krigsveteraner på dagsordenen

32 af landets kommuner har underskrevet en samarbejdsaftale med Forsvarets Veterancenter om at arbejde aktivt sammen, når en borger og veteran har brug for en særlig indsats.

At flere kommuner underskriver en samarbejdsaftale med Forsvarets Veterancenter er del af en tendens, hvor veteranområdet har fået sin egen dagsorden, fortæller udviklingskonsulent Louise Lau Justesen fra Veterancentret.

Udover de 32, der har underskrevet, har 28 kommuner mødtes med Veterancenteret med henblik på at indgå en samarbejdsaftale.

– Vi oplever helt klart, at veteranområdet har fået større kommunal bevågenhed. Tidligere var Veterancentret typisk i dialog med den enkelte sagsbehandler og jobcenterchefen, hvor vi i dag også er inviteret ind i den kommunale direktion eller på borgmesterkontoret,” siger Louise Lau Justesen.

Flere veterankoordinatorer

Veterancentret er den statslige myndighed, som koordinerer Danmarks samlede veteranindsats. Gennem det sidste år har centret udrullet et samarbejdsprojekt 'Fælles om veteraner', som skal understøtte, at den kommunale og statslige indsats går op i en højere enhed.

LÆS OGSÅ Kommuner vil suspendere 225-timersregel: Ministerium siger nej

– Udover arbejdet med vores samarbejdsaftaler ser vi også, at flere og flere kommuner ønsker at formulere en veteranstrategi eller måske har valgt at ansætte en veterankoordinator, der arbejder på tværs af forvaltninger. Faktisk har mere end 40 kommuner valgt at udpege en koordinator eller en nøgleperson, som kan støtte de borgere, som kan have svært ved at navigere i den kommunale forvaltning,  siger Louise Lau Justesen, der glæder sig over interessen.

Den helt rigtige indsats

En af de kommuner, som for nyligt har underskrevet en samarbejdsaftale er Næstved Kommune. Borgmester Carsten Rasmussen (S) kan se flere fordele ved at bruge Veterancentret som en aktiv partner.

– Det vigtigste er, at der er fokus på veteranerne. Medarbejderne i kommunen kan jo ikke se på folk, der kommer ind ad døren, om de har haft voldsomme oplevelser, og som skal have den helt rigtige indsats, siger Carsten Rasmussen.

Udveksling af erfaringer og viden mellem kommunen og Veterancentret er endnu en styrke ved samarbejdsaftalen, mener han.

LÆS OGSÅ Aarhus har aftale på plads, som sikrer kontanter til udsatte

– Nu får vi kendskab til hinandens viden. Veterancentret har noget viden, som vi kan bruge, men vi kan også give Veterancentret viden om vores hverdag, siger Carsten Rasmussen. tkn@kl.dk

Samarbejdet om veteraner

• 32 kommuner har valgt at indgå en samarbejdsaftale med Veterancentret siden 1. marts 2018. Derudover har yderligere 28 kommuner siden 1. marts 2018 mødtes med Veterancentret med henblik på at indgå en kommende samarbejdsaftale

• Veterancentret er en statslig myndighed, der tilbyder behandling, rådgivning og opsøgende støtte til veteraner, der har fysiske eller psykiske skader fra Danmarks internationale missioner.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Flere kommuner sætter krigsveteraner på dagsordenen Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger