Randers er en af de tyve ambitiøse klimakommuner. Foto Randers Kommune
Randers er en af de tyve ambitiøse klimakommuner. Foto Randers Kommune
01.05.2019 kl. 10.00

Tyve ambitiøse klimakommuner sætter turbo til Parisaftalen

20 danske kommuner skal udvikle ambitiøse klimaplaner med inspiration fra verdens førende byer på området. Kommunerne er udvalgt til det danske klimaprojekt DK2020, som har til formål at sætte skub i implementeringen af Parisaftalens mål i Danmark.

Det er foreningen Realdania, der sammen med det internationale bynetværk C40 og den grønne tænketank CONCITO står bag klimaprojektet DK2020, som tyve kommuner nu deltager i.

Det er et bredt og blandet felt af både store, mellemstore og små kommuner imellem. De ligger fordelt over hele landet og tæller landkommuner, kystkommuner og bykommuner. Og så har de vidt forskellige udfordringer og mål, når det gælder kommunal klimaplanlægning.

Men fælles for de 20 udvalgte kommuner i DK2020 er, at de vil sætte turbo under klima-ambitionerne, og at de nu skal i gang med at udvikle klimaplaner og indsatser, der lever op til Parisaftalens mest ambitiøse målsætning om at stræbe mod en global temperaturstigning på under to grader, og så tæt på 1,5 grader som muligt.

I de stores fodspor

De udvalgte danske kommuner er valgt blandt 31 ansøgere og kommer til at gå i fodsporene på nogle af de førende internationale byer på klimaområdet. På den måde kan de danske kommuner være med til at begrænse verdens udledning af drivhusgasser til gavn for både kommunerne selv, Danmark og resten af verden.

LÆS OGSÅ KL klar med 48 forslag til CO2-reduktion

Realdanias administrerende direktør, Jesper Nygård, glæder sig over at se så mange forskelligartede kommuner melde sig i klimakampen.

– Der er stærkt brug for samarbejde på tværs af både Danmark og verdens byer, hvis vi skal løse de enorme klimaudfordringer, vi står overfor. Med DK2020 får danske kommuner mulighed for at lade sig inspirere af de bedste klimaløsninger i verden, og de bedste danske løsninger kan komme ud til resten af verden. Vi glæder os meget til at se resultatet af danske kommuners ambitiøse klimaarbejde, siger Jesper Nygård.

Global standard

Baggrunden for DK2020 er rapporten "Deadline 2020", som det internationale bynetværk C40 udgav sammen med konsulentbureauet Arup i 2016 i kølvandet på Parisaftalen. Rapporten sætter en global standard for, hvordan byer og kommuner kan bidrage til at opnå Parisaftalens målsætninger. Den peger samtidig på, at op til 40 procent af Parisaftalens mål kan nås ved at gennemføre de rette klimaindsatser i verdens byer og kommuner.

Efter at have udgivet Deadline2020 rapporten har C40 udarbejdet en global vejledning i, hvordan bynetværkets 94 medlemsbyer kan udarbejde klimaplaner, der kan levere Parisaftalens mest ambitiøse 1,5 °C målsætning. Og det er denne globale og ambitiøse tilgang, der nu bliver mulig for 20 danske kommuner at realisere gennem DK2020.

LÆS OGSÅ Ny lov kan forhindre at kystbeskyttelse bremses af borgerklager

Lærer af hinanden

En del af DK2020 vil foregå som såkaldt "peer-learning", hvor de udvalgte kommuner får mulighed for at lære af hinanden og udveksle løsninger og erfaringer med andre deltagende kommuner. Samtidig får kommunerne teknisk hjælp og sparring af globale og danske eksperter fra C40 og den grønne tænketank CONCITO til at udvikle, opdatere og tilpasse klimaarbejdet, så det lever op til C40s standard for klimaplanlægning.

Kommunernes klimaplaner vil blandt andet indeholde anvisninger på, hvordan kommunerne kan blive klimaneutrale senest i 2050 og sætte ambitiøse delmål for reduktion af drivhusgasser i perioden. Planerne skal samtidig indeholde anvisninger på, hvordan kommunerne ruster borgerne mod klimaforandringernes konsekvenser og for eksempel minimerer risikoen for klimarelaterede oversvømmelser. tkn@kl.dk

 

Deadline 2020

De 20 udvalgte kommuner mødes første gang til introworkshop i Middelfart den 23. maj. DK2020 løber frem til april 2020. Målet er, at de udvalgte kommuner skal have Deadline2020-inspirerede klimaplaner med udgangen af 2020.

De 20 kommuner


Albertslund
Allerød
Assens
Fredericia
Frederiksberg
Frederikshavn
Helsingør
Høje-Taastrup
Jammerbugt
Køge
Lejre
Lemvig
Lolland
Middelfart
Randers
Roskilde
Samsø
Sønderborg
Vejle
Aarhus


Målet med DK2020 er at hjælpe de udvalgte danske kommuner med at igangsætte klimaplanlægning med et ambitionsniveau, der lever op til Parisaftalens 1,5°C målsætning inspireret af det globale C40 program Deadline2020. DK2020 er finansieret af Realdania med 5 mio. kr.

Deadline2020 Rapporten blev udgivet i kølvandet af Parisaftalen, der blev underskrevet af 195 af verdens lande i 2015. Landene forpligtigede sig dermed til at holde den gennemsnitlige globale temperaturstigning under 2° C samt at stræbe mod en gennemsnitlig global temperaturstigning så tæt på 1,5°C som muligt.

Forskning fra FNs klimapanel IPCC og C40 har siden demonstreret, at forskellen mellem 2°C og 1,5°C er markant forskellig. Som et af mange eksempler vil et 2°C opvarmningsscenarie indebære, at 350-500 millioner af verdens befolkning oplever trusler mod deres fødevaresikkerhed sammenlignet med 35-50 millioner ved 1,5°C opvarmning.

Efter at have udgivet Deadline2020 Rapporten har C40 udarbejdet en global standard for, hvordan C40's 94 medlemsbyer kan udarbejde klimaplaner, der kan levere Parisaftalens 1,5°C målsætning.

På nuværende tidspunkt er omkring 50 storbyer i alle dele af verden i gang med at udvikle Paris-kompatible klimaplaner i samarbejde med C40.

Til dato har 8 byer udarbejdet klimaplaner: København, New York, London, Paris, Barcelona, Melbourne, Oslo og Stockholm.

Emneord
Klima, Teknik, Miljø

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Tyve ambitiøse klimakommuner sætter turbo til Parisaftalen Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger