I nat indgik partilederne fra S, R, SF og EL et såkaldt forståelsespapir. Står det papir til troende, er der meget i vente i skoler og daginstitutioner. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
I nat indgik partilederne fra S, R, SF og EL et såkaldt forståelsespapir. Står det papir til troende, er der meget i vente i skoler og daginstitutioner. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
26.06.2019 kl. 12.30

S, SF, R og EL har en forståelse for fremtiden

Velfærd, børn og klima har en fremtrædende rolle i den aftale, der er indgået mellem de regeringsbærende partier. Kommunerne kan blandt andet se frem til at minimumsnormeringer i daginstitutionerne bliver en del af de kommende økonomiforhandlinger.

I nat underskrev partilederne Mette Frederiksen (S), Morten Østergaard (R), Pia Olsen Dyhr (SF) og Pernille Skipper (EL) et såkaldt forståelsespapir, der går under navnet "Retfærdig retning for Danmark".  

Med det i hånden vil Mette Frederiksen (S) gå til dronningen for at bede om lov til at stå i spidsen for dannelsen af en ny regering.

I forståelsespapiret kan man blandt andet læse:

"Vi skal styrke vores velfærd igen. Så Danmark bliver verdens bedste land at være barn i, så der bliver mere tid til omsorg i sundhedsvæsenet, og så alle kan se frem til en tryg og værdig alderdom. Velfærd giver lige muligheder og frihed til forskellighed."

LÆS OGSÅ Sparekniven vil ramme børn og ældre
FOR ABONNENTER

Børnenes land

Børnene fylder meget i forståelsespapiret. Der står blandt andet, at "en ny regering skal føre en børne-, unge-, skole- og uddannelsespolitik, der gør Danmark til verdens bedste land at være barn i, som satser på uddannelse, tager livtag med den stigende psykiske sårbarhed og har som erklæret mål at give alle børn lige muligheder i livet."

Der skal laves en investeringsplan frem mod 2025, der sammentænker normeringer, uddannelse, kvalitet og ledelse.

Det betyder helt konkret, at en ny regering vil bringe kravet om minimumsnormeringer med til forhandlingsbordet, når kommunernes økonomi for 2020 snart skal forhandles.

I forståelsespapiret står der under dette punkt blandt andet:

LÆS OGSÅ Borgmester foreslår ny fordeling af finansieringstilskuddet, mens vi venter på ny udligning
  • "Indføres lovbundne minimumsnormeringer der implementeres i perioden frem mod 2025, således at de er fuldt indfasede i 2025. Det påbegyndes med kommuneaftalen for 2020".
  • "Sikres uddannelse af mere pædagogisk personale."
  • "Som følge af, at der indføres minimumsnormeringer, ansættes mere pædagogisk personale udover den forøgelse, der følger af det demografiske træk".

Partierne vil også bekæmpe børnefattigdom og vil i den forbindelse afsætte 250-300 millioner kroner årligt til et midlertidigt, kontant børnetilskud som indføres hurtigst muligt og målrettes børn fra 0-14 år i familier, der er omfattet af kontanthjælpsloftet eller integrationsydelsen.

Stærk skole uden test

Partierne har også ambitioner om at styrke Folkeskolen. "Der er brug for et tæt samarbejde om at sikre folkeskolen de nødvendige rammer og ressourcer, så lærerne kan give alle elever en undervisning af høj kvalitet", står der. Der er ikke sat beløb på, hvor meget det koster.

Men den nye regering vil aktivt bakke op om den aftale, som Danmarks Lærerforening og Kommunernes Landsforening har indgået om en ”Ny Start”.

På Folkeskoleområdet proklamerer partierne, at en ny regering blandt andet ønsker "at afskaffe de nationale test i de mindste klasser og generelt nytænke anvendelsen af test, give bedre muligheder for senere skolestart, afskaffe uddannelsesparathedsvurderingen i 8. klasse samt styrke vejledningsindsatsen". En ny regering vil samtidig afsøge muligheden for at sætte de nationale test i bero indtil de er blevet mere retvisende for elevernes færdigheder. tkn@kl.dk 

 

Se hele forståelsespapiret her

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: S, SF, R og EL har en forståelse for fremtiden Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger