Kalvehave er Lindholms nærmeste havn. Det var meningen af beboerne på Udrejsecenter Lindholm skulle have færgen til Kalvehave som eneste vej væk fra øen. (Foto: Colourbox)
Kalvehave er Lindholms nærmeste havn. Det var meningen af beboerne på Udrejsecenter Lindholm skulle have færgen til Kalvehave som eneste vej væk fra øen. (Foto: Colourbox)
26.06.2019 kl. 12.03

Ny regering vil droppe Lindholmplaner: Champagnepropperne springer i Kalvehave

Med gårsdagens aftale om de initiativer, som en ny S-regering skal tage i de kommende fire år, er planerne om at gøre øen Lindholm til udrejsecenter for afviste asylansøgere droppet. Det vækker jubel på borgmesterkontoret i Vordingborg Kommune og i Kalvehave, som er nærmeste havn.

Øen Lindholm bliver ikke udrejsecenter for kriminelle, afviste asylansøgere. Det er Socialdemokratiet, Enhedslisten, Radikale og SF blevet enige om i den såkaldte politiske forståelse, som partierne nåede frem til sent tirsdag aften.

Nyheden vækker især glæde hos Vordingborgs borgmester, socialdemokraten Mikael Smed, der længe har talt  dunder mod planerne om at gøre Lindholm, der ligger i hans kommune til opholdssted for kriminelle, afviste asylansøgere og udlændinge på tålt ophold.

– Det er en fantastisk god nyhed ikke kun for Kalvehave og Møn men for hele vores kommune. Og det viser hvad vi kan, når borgere og politikere står sammen, lyder det fra borgmesteren.

Øen Lindholm har været testcenter for Landbohøjskolen. VLAK-regeringen ville omdanne det til udrejsecenter for kriminelle, afviste asylansøgere. De planer er nu droppet.

Planerne om at gøre Lindholm til udrejsecenter blev født af VLAK-regeringens finanslovsaftale med DF i 2018, hvor de vedtog det såkaldte paradigmeskift. Efter offentliggørelsen af planerne rejste der sig en lokal folkelig modstand mod projektet. Blandt andet samlede en borgergruppe penge sammen til at finansiere en bus, der skulle transportere beboerne på Lindholm fra havnen i Kalvehave og direkte til slotspladsen på Christiansborg.

LÆS OGSÅ Dem de andre ikke vil lege med
FOR ABONNENTER

Sideløbende har et næsten samlet byråd talt imod planerne om Lindholm, fortæller Mikael Smed.

– På tværs af partiskel har hele kommunalbestyrelsen – på nær et enkelt parti – fra starten kæmpet imod et udrejsecenter på Lindholm. Det samme har de fleste partiers folketingskandidater, og ikke mindst så har borgerne i Kalvehave og på Møn ført en fantastisk kamp mod udrejsecenteret. Og det er på alle området blevet ført med saglige argumenter for, hvorfor det ville være en dårlig ide, at oprette et udrejsecenter på Lindholm, siger Mikael Smed, der i samme ombæring siger tak for indsatsen:

– Derfor er det på sin plads at sige tak og et stort tillykke til alle, der har deltaget i kampen mod et udrejsecenter på Lindholm. Et udrejsecenter som var et fuldstændig vanvittigt og dyrt symbolpolitisk indslag i asyldebatten. Det har vi med argument på argument kunne bevise overfor politikerne, og heldigvis har det nye flertal valgt at lytte og lade fornuften råde og ikke bare føre symbolpolitik for at tækkes Dansk Folkeparti. Det tyder godt for fremtiden, siger han.

I Kalvehave har en gruppe borgere onsdag morgen samlet sig for at fejre de skrottede Lindholmplaner. Det skriver TV2 Øst.

LÆS OGSÅ Afbrød Mette F’s tale: Er desperate for at få børn ud af Sjælsmark

Her bliver der drukket champagne fra morgenstunden, og det er ifølge tv-stationen en lettet flok, der er samlet i Kalvehave.

– Min mand vækkede mig lige efter midnat for at fortælle det. Og siden har jeg kun sovet meget lidt. Men nu holder vi fest. Det er så fedt. Og så åndsvagt. Lige nu har jeg det som om, at det er den bedste dag i hele mit liv, siger Vordingborg-borgeren Camilla Lai Schmøde, der er dukket på på havnen.

Det er endnu ikke besluttet, hvor de afviste asylansøgere og personer på tålt ophold skal bo i stedet for Lindholm. I øjeblikket bor de på Udrejsecenter Kærshovedgård i nærheden af Ikast. jki@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Ny regering vil droppe Lindholmplaner: Champagnepropperne springer i Kalvehave Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger