Vejle Kommune svarede forkert på en undersøgelse om erhvervsklimaet og må derfor leve med at fremgangen på listen er på lånt tid. (Foto: Colourbox)
Vejle Kommune svarede forkert på en undersøgelse om erhvervsklimaet og må derfor leve med at fremgangen på listen er på lånt tid. (Foto: Colourbox)
25.06.2019 kl. 10.31

Svarer forkert på undersøgelse om erhvervsklima og springer 13 pladser frem

Vejle Kommune springer direkte ind i top 10 i Dansk Byggeris undersøgelse af erhvervsklimaet i kommunerne. Blandt andet på grund af et forkert svar.

Da Dansk Byggeri mandag aften offentliggjorde deres undersøgelse af erhvervsklimaet for byggeriet i de danske kommuner, havde Vejle Kommune taget et stort spring op ad listen. Fra en placering som nummer 20 sidste år til nummer syv i år.

Men Vejle Kommune kan måske godt lade champagneflaskerne blive på køl, for en del af fremgangen skyldes nemlig, at Vejle Kommune svarede forkert på det spørgeskema, som en del af undersøgelsen bygger på. Det skriver Vejle Amts Folkeblad.

Da forvaltningen i Vejle skulle svare på, om de anvender såkaldte arbejdsklausuler – særlige krav om løn- og arbejdsforhold til virksomheder, der vinder kommunale udbud – svarede de nej. Og det glædede Dansk Byggeri, som mener, at arbejdsklausuler trækker nedad på erhvervsklimaet.

Men Vejle Kommune bruger rent faktisk arbejdsklausuler og har gjort det siden 2015, efter et kommunalt byggeri viste sig at beskæftige udlands arbejdskraft, der tjente 54 kroner i timen.

LÆS OGSÅ 17 grønne byggeprojekter får støtte fra Realdania

I Dansk Byggeri forklarer erhvervspolitisk chef Torben Liborius, at Vejles placering på listen er forkert.

– Hvis Vejle Kommune bruger klausuler, så er deres svar i vores undersøgelse forkert, og Vejles placering på vores liste vil så også være forkert, siger Torben Liborius til Vejle Amts Folkeblad.

Han forklarer dog også, at Dansk Byggeri ikke har tænkt sig at genstarte den store regnemaskine og genberegne Vejles plads på listen. Hvis de skulle gøre det, ville de "jo aldrig blive færdige," som han siger til folkebladet. I stedet må Vejle Kommune leve med formentligt at falde ned ad listen igen næste år.

Dansk Byggeris undersøgelse af erhvervsklimaet munder ud i en rangordning af kommunerne. De bedste kommuner set med Dansk Byggeris øjne har blandt andet lav kommuneskat, ingen dækningsafgift, lav grundskyld, stiller ikke krav om særlige løn- og arbejdsforhold eller krav om lærlingepladser i udbud og udbyder generelt mange opgaver inden for byggeri og anlæg. Alle de andre kriterier og hele Dansk Byggeris undersøgelse kan du se på linket her.

LÆS OGSÅ De mindste og største kommuner investerer mest i byggeri og anlæg

Dansk Byggeris undersøgelse fokuserer specifikt på vilkårene for bygge- og anlægsbranchen. Også Dansk Industri laver hvert år en undersøgelse af erhvervsklimaet. jki@kl.dk

Emneord
Byggeri, Anlæg

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Svarer forkert på undersøgelse om erhvervsklima og springer 13 pladser frem Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger