Gamle joller kan genbruges som fyld i støjskærme Foto: Halsnæs Kommune
Gamle joller kan genbruges som fyld i støjskærme Foto: Halsnæs Kommune
21.06.2019 kl. 09.30

Halsnæs giver gamle vrag nyt liv

Halsnæs Kommune går nye veje inden for genanvendelse. Takket være et nytænkende samarbejde bliver en bunke gamle joller ikke bare smidt ud, men forvandles til støjskærme langs regionens trafikerede veje.
tekst Tom Ekeroth

Med nytænkning kan genanvendelse give stor værdi for både mennesker og natur. Det ved man i Halsnæs Kommune, som for nyligt stod med en bunke gamle jollevrag, der skulle deponeres.

Jollerne var blevet efterladt ved nogle lokale strande, hvor de skæmmede udsigten og naturoplevelsen. Kommunen undersøgte derfor muligheden for at bortskaffe dem, men i stedet for at blive smidt ud, får jollerne nu nyt liv. De bliver nemlig genanvendt som lydabsorberende materiale i nye, moderne støjskærme langs regionens veje.

Mange joller er nemlig fremstillet af glasfiber, som kan udsorteres og genanvendes. Det ved man hos firmaet Miljøskærm ApS, som producerer støjskærme baseret på genanvendt glasfiber.

Miljøskærm fik nys om vragbunken og henvendte sig til Halsnæs Kommune, som etablerede den videre kontakt til et lokalt nedbrydningsfirma – og så var vejen banet for et samarbejde, som forvandler gamle joller til nye støjskærme.

LÆS OGSÅ Aktuelt
FOR ABONNENTER

At det kan lade sig gøre, glæder Anja Rosengreen (SF), der er formand for Udvalget for Miljø og Plan i Halsnæs Kommune:

– I Halsnæs Kommune går vi op i at finde løsninger til gavn for miljøet, og vi har fokus på, at vi i så høj grad som muligt skal sortere og genanvende vores affald. Derfor bliver jeg glad, når det lykkes at finde nye måder at bruge noget gammelt på, som tilfældet er med jollerne her. Historien viser, at der er stort potentiale i at gå nye veje for miljøet. Så jeg håber også, at andre kommuner og virksomheder kan finde

Det er ikke blot i Halsnæs Kommune, at der er potentiale for at genanvende udtjente joller. Ifølge Naturstyrelsen er der problemer med bådvrag flere andre steder i landet. I Sverige og Norge har man i øvrigt for nyligt indført en skrotordning for gamle både, og den kører med god succes. tek@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Halsnæs giver gamle vrag nyt liv Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger