Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
19.06.2019 kl. 08.30

Presset Haderslev sender handlekatalog i høring

Den økonomiske situation i Haderslev Kommune er alvorlig. De seneste beregninger viser, at kassen vil være mere end tom i 2020 og årene frem. Kommunen har fået lavet en bruttoliste over besparelser, som sendes i høring.
tekst Tom Ekeroth

Haderslev Kommune vil mangle næsten 32 millioner kroner i 2020 og hele 77 millioner kroner i 2022, hvis byrådet ikke foretager sig noget i forbindelse med dette års budgetlægning. Der er med andre ord brug for besparelser for at få kommunens kassebeholdning på fode igen.

– Set i lyset af den alvorlige økonomiske situation er det vores pligt som politikere at vise rettidig omhu. Derfor har vi allerede nu fået lavet et handlekatalog, der er en bruttoliste over mulige besparelsesforslag, som helt eller delvist kan tackle vores økonomiske udfordringer, siger borgmester H.P. Geil (V).

Han understreger, at handlekataloget ikke er vedtaget:

– Vi har valgt, at der skal være fuld åbenhed om denne proces, og det betyder, at alle de forslag, der er i spil, nu bliver offentliggjort. Det betyder desværre også, at der kan være borgere og medarbejdere, som uden grund muligvis vil blive bekymrede over nogle af forslagene, som måske i sidste ende ikke vil blive gennemført, når budgettet bliver vedtaget i oktober måned, siger H.P. Geil.

LÆS OGSÅ Coronakroner, anlægsloft og demografi: I dag begynder økonomiforhandlingerne

Nu sender kommunen handlekataloget i høring hos diverse råd, bestyrelser og organisationer.

– På den måde ønsker vi at få kvalificeret forslagene i handlekataloget og dermed sikre os, at vi står med det bedst mulige beslutningsgrundlag til budgetseminaret i august måned, siger H.P. Geil.

Tre grunde til presset økonomi

Der er i første række tre grunde til kommunens pressede økonomi.

For det første bliver der år for år flere gamle ældre over 80 år. Jo ældre borgerne er, desto større bliver forbruget af sygehusbehandling og pleje.

LÆS OGSÅ Alle partier bag budget med besparelser for en kvart milliard kroner

På ældreområdet lægges der i handlekataloget op til, at geninvestere 11 millioner kroner årligt til fortsat udvikling, så man  også i fremtiden leverer god velfærd til flere ældre.

På børne- og familieområdet er der også stigende udgifter. Samfundets såkaldte svagere familier (men også mere velstillede familier) har det svært, og kalder på hjælp fra det offentlige. På dette område er der større udgifter end forventet.

For det tredje har kommunen stadig udfordringer med effektiviseringskravet fra det såkaldte moderniserings- og effektiviseringsprogram, som KL aftalte med regeringen for nogle år siden. Kravet er ikke slået igennem som mindre budgetter i driftsvirksomheden endnu.

Høringssvarene skal være afgivet inden den 14. august. Dermed bliver det muligt for byrådsmedlemmerne at få dem i hånden inden byrådets budgetseminar den 21. august.

LÆS OGSÅ Svære forhandlinger venter i nat

Byrådet behandler budget 2020 første gang den 17. september og vedtager budgettet den 8. oktober. tek@kl.dk 

Emneord
Budget, Demografi

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Presset Haderslev sender handlekatalog i høring Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger