Claus Ruhe Madsen Foto: Claus Ruhe madsen
Claus Ruhe Madsen Foto: Claus Ruhe madsen
17.06.2019 kl. 10.00

Dansker valgt som overborgmester i Rostock

Møbelhandleren Claus Ruhe Madsen vandt i anden valgrunde valget og skal være overborgmester de næste syv år.
tekst Tom Ekeroth

Claus Ruhe Madsen er den første uden tysk statsborgerskab, som bliver borgmester i en stor, tysk by. Den gamle havne- og værftsby Rostock har omkring 200.000 indbyggere.

Den danske møbelhandler fik 57,1 procent af stemmerne ved anden valgrunde og er valgt for syv år. Han stillede op som løsgænger over for Steffen Bockhahn fra partiet Die Linke.

46-årige Claus Ruhe Madsen er født i København, men han har boet i Tyskland i omkring 25 år. Han stillede op til borgmestervalget i Rostock med et ønske om at gøre købstaden mere moderne. Claus Ruhe Madsen har fem møbelforretninger og tre indretningsbutikker i Tyskland. Desuden ejer han et firma, der udlejer campingbusser og et par andre mindre forretninger. Ifølge det tyske NDR vil han nu overdrage ledelsen af sine virksomheder til andre.

Under sin valgkamp har han cyklet rundt i byen på en ladcykel og har budt de tyske vælgere på danske pølsehorn. På den måde har han forsøgt at føre sig frem som en anderledes kandidat, fortæller Tyskland-korrespondent for Berlingske Lykke Friis til TV 2.

LÆS OGSÅ Billund skal have ny borgmester

– Der er blevet ført en meget markant kampagne fra Ruhe Madsens side, hvor han har slået på det danske. Han har slået på, at han vil gøre Rostock mere hyggelig, men også på, at Danmark er mere pragmatisk end Tyskland, siger hun.

46-årige Claus Ruhe Madsen fik også flest stemmer ved første valgrunde 26. maj, men han skulle bruge mindst halvdelen af stemmerne for at vinde, og det fik han ikke. Derfor var en anden valgrunde nødvendig.

At han er partiløs og ikke har været i politik før, kan have været en fordel for ham, vurderer Lykke Friis. På den måde er han ude af en strid, der i øjeblikket er i tysk politik mellem etablerede partier som socialdemokraterne og de konservative.

– Så der er han lidt på samme bølge som De Grønne, der også går frem i tysk politik i øjeblikket, og for den sags skyld også Alternative für Deuchtsland visse steder i Østtyskland, siger Lykke Friis til TV2 og påpeger, at hans forgænger som overborgmester i Rostock har været partiløs i 14 år. tek@kl.dk 

LÆS OGSÅ Byrådsmedlem forlader byen efter landsretsdom
Emneord
Byråd, Valg

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Dansker overborgmester i Rostock Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger