Thea Enevoldsen, Brønderslev, formand for Danske Skoleelever, flankeret af de to øvrige nye bestyrelsesmedlemmer Nik Vistisen, Vejle, og Leanor Dall, Frederiksberg. Foto: Sidsel Boye
Thea Enevoldsen, Brønderslev, formand for Danske Skoleelever, flankeret af de to øvrige nye bestyrelsesmedlemmer Nik Vistisen, Vejle, og Leanor Dall, Frederiksberg. Foto: Sidsel Boye
15.06.2019 kl. 17.30
FM19

Skoleeleverne vil kunne trække vejret

Danske Skoleelevers nye formand Thea Enevoldsen har indeklimaet i skolerne øverst på sin dagsorden. Hun vil have retningslinjer.
tekst Sidsel Boye

Uden for er der lyn og mørke skyer over teltet på Folkemødet, hvor Danske Skoleelever holder til, men de unge mennesker inviterer alle ind til gratis kaffe i ly for regnen. Her kan man møde det nye formandskab for skoleeleverne, og selv om de først tiltræder, når de har afsluttet 9. klasses eksamen lige om lidt, er formanden klar til at lufte sin mærkesag: indeklimaet i skolerne. Selv noget så lavpraktisk som retten til at lukke vinduet op, når det bliver for lummert i klasseværelset, er ikke altid en selvfølge.

– I dag er vi sikrede et ”godt” indeklima, men det er ikke godt nok. Der skal være konkrete mål og en grænse for, hvor meget CO2, der må være i luften. Man kan bare kopiere de grænser, der gælder for lærerne. Desuden har vi ret til at udpege to repræsentanter til skolens arbejdsmiljøudvalg, og den ret er ikke kendt af alle elever, siger Thea Enevoldsen.

Og hendes bestyrelseskollega Leanor Dall, Frederiksberg, gør opmærksom på, at et åbent vindue ikke løser alle problemer.

– Det kan være, at man åbner ud til en skolegård med 200 skrigende unger, eller at vinduet står og klaprer, siger hun og forklarer, at på hendes egen skole er der først varme på radiatorerne fra en bestemt dato, og derfor er man uden for varmesæsonen nødt til at have ekstra trøjer med i skole.

LÆS OGSÅ De andre partier vil presse overborgmester til at forkaste ny styreform

Thea Enevoldsen kan henvise til Sverige og Norge, hvor man har grænseværdier for indeklima, og hvor det har en mærkbar effekt.

Det nye formandskab tager imod til en åben spørgetime, og et af deres ønsker er, at skolesekretærerne bliver bedre til at formidle deres henvendelser ude på skolerne.

Det tredje bestyrelsesmedlem, Nik Vistisen, gør kort rede for den nye struktur i foreningen, som betyder, at man er gået fra seks regioner til 17 lokalafdelinger.

– Det betyder for eksempel, at vi samarbejder med et mere overskueligt antal politikere, og det vil også give et større overskud til at lave lokale debatindlæg, forventer han.

LÆS OGSÅ Tænk før du griber din styringshammer

De tre politikere ser frem til at skulle flytte til Aarhus efter sommerferien. Her holder Danske Skoleelever til på en adresse, der både rummer 20 almindeligt ansatte, kontorfaciliteter, køkken, stue og værelser til i alt 17 unge. Ud over formandsskabet er det 14 frivillige sekretariatsmedarbejdere, som alle bor gratis og har frokostordning.

– Det bliver lidt efterskoleagtigt, og efter klokken 16 vil der ikke være nogen voksne. Vi kommer selv til at vaske tøj og lave mad, så det bliver et år med en modningsproces og en personlig udvikling, siger Nik Vistisen.

Det afgående bestyrelsesmedlem Oskar Sommer, som nu skal i gymnasiet, er helt enig:

– Jeg har siddet i ledelsen i en interesseorganisation med et budget på 10-15 millioner kroner årligt og omkring 20 ansatte. Det giver noget på CV’et. Det har også betydet noget for mit valg af uddannelse, fordi arbejdet med budgetter og økonomi har fanget mig, så nu går jeg samfundslinjen, hvor jeg før ville have valgt naturfag. sib@kl.dk

LÆS OGSÅ Fyr de dårlige medarbejdere

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Skoleeleverne vil kunne trække vejret Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger