Niels N. Ågesen er ny formand for Komdir, og han vil gerne afprøve nye former for dialog med borgerne. Foto: Sidsel Boye
Niels N. Ågesen er ny formand for Komdir, og han vil gerne afprøve nye former for dialog med borgerne. Foto: Sidsel Boye
14.06.2019 kl. 15.00
FM19

Vi er gode til at få reformer til at gå i fisk

Man kan lære meget af meget konkrete og enkle tiltag ude i kommunerne, og den nye formand for kommunaldirektørerne, Niels N. Ågesen har et par lavpraktiske eksempler. Han vil som ny formand sørge for, at de gode historier bliver delt.
tekst Sidsel Boye

Den nye formand for kommunaldirektørernes forening, Komdir, Niels N. Ågesen, kunne godt tænke sig at indføre et nyt begreb i den politiske ordbog, nemlig reformlangsommelighed.

– Det er svært at håndtere, at reformer altid skal være store, og så skal de gå stærkt, og først tre måneder efter, at reformen er trådt i kraft, kommer alle forudsætningerne så ud. Så hold igen med de store reformer, som forudsætter, at et kæmpestort it-system fungerer, inden vi går i gang, og det gør det så aldrig. Danmark er rigtig god til at få reformer til at gå i fisk, og jeg kunne ønske mig noget reformlangsommelighed, siger Niels N. Ågesen, som også er kommunaldirektør i Vejle Kommune.

På Folkemødet var han med til at byde ind på, hvordan lederne får borgerne mere i centrum, og fra sin egen kommune har han eksempler på overskuelige tiltag, der har stor virkning. Han mener, at det er godt med noget respekt for de nære processer.

– Det kan egentlig ikke blive konkret eller småt nok. Helt banalt byttede vi medarbejdere fra ældreplejen med Vejle Sygehus, og to dage var nok til at få en lang liste over ting, der var gået galt, og som vi troede var fordomme. Vi gør det samme med sundhedsplejen og regionerne. Og jeg tør næsten ikke nævne tallet for, hvor meget det går galt med hensyn til medicin i overgangen mellem sygehus og kommune. Det er mere af den slags, vi skal se på i kommunerne, siger Vejles Kommunaldirektør.

LÆS OGSÅ Skoleeleverne vil kunne trække vejret

Som relativt ny formand har han tænkt sig at arbejde med at dele de gode eksempler kommunerne imellem.

– Der er mange eksempler, men vi er dårlige til at dele dem, siger han.

Borgerinddragelse er et af de temaer, som optager Komdir-formanden meget, og som han tror, mange kommuner er ved at genopfinde, og han er nysgerrig efter at høre, hvad de finder ud af.

– Vi kender den traditionelle form med paneler og stolerækker, men vi skal finde på nye måder at have dialog på, og det er svært og uvant for sådan en som mig at komme direkte i clinch med borgerne, men det er en form for læring.

LÆS OGSÅ Den store antiautoritære revolution har ramt politikerne
FOR ABONNENTER

Han kan se på de sociale medier, at det vælter ind med nye spændende initiativer fra hele landet, og fra sit eget bagland har han et godt eksempel fra seneste weekend, hvor Vejle havde sit eget lokale folkemøde på rådhuspladsen.

– Det er tredje gang, vi gør det, og torvet er åbent for hvem, der vil være med, og 100 forskellige frivillige, erhvervsliv og andre havde meldt sig. Vi havde også hjemløses fodboldturnering, og det er en bedre måde at mødes på end i et panel. Jeg har selv været til panel-debat med de unge her på Folkemødet, men de vil hellere engageres på andre måder, siger Niels N. Ågesen. sib@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Vi er gode til at få reformer til at gå i fisk Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger