Der blev diskuteret rammevilkår for den grønne omstilling i kommunerne på Ungeskibet i Allinge Havn. Foto: Thomas Kokholm
Der blev diskuteret rammevilkår for den grønne omstilling i kommunerne på Ungeskibet i Allinge Havn. Foto: Thomas Kokholm
14.06.2019 kl. 16.30
FM19

Torskedumme rammevilkår for klimaet

Kommunerne spiller en stor rolle i den grønne omstilling, men der mangler bedre rammevilkår, lyder opråbet fra klimabevidste kommuner til Folketinget.

Sorøs borgmester Gert Jørgensen (K) er ikke tilfreds de vilkår, en klimabevidst kommune, der arbejder seriøst med at nå FN’s Verdensmål på klimaområdet, har.

- I kommunalbestyrelsen har vi netop måttet droppe en plan om at sætte solceller op på de kommunale bygninger. Kommunekredit måtte ikke lånefinansiere det, fordi vi ville komme til at producere el, der skal sælges tilbage til elselskabet. Så bliver det en forretning, og det må Kommunekredit ikke gå ind i, og de er vores eneste mulighed for at optage lån. Det er jo tudedumt, siger Gert Jørgensen i debat på Ungeskibet i Allinge Havn under Folkemødet, der handler om kommunernes rolle i den grønne omstilling.

Thorbjørn Sørensen, der er teknik- og miljø direktør i Middelfart Kommune, har samme holdning.

– Kommunerne spiller en stor rolle i klimaomstillingen. Vi er tæt på civilsamfundet og kan gøre en masse. Vi har lige haft et grønt folketingsvalg, hvis det ikke stod klart nok før, at det er en vigtig dagsorden for befolkningen. Men vores rammevilkår for at arbejde med det er ikke gode nok. Der er simpelthen for ringe opbakning fra Folketinget. Kommunerne er ikke engang nævn i klimaloven. Det er for dårligt, siger Thorbjørn Sørensen.

LÆS OGSÅ Folkemødet er blevet klimatosset

Middelfart Kommune er med i det nye DK2020 netværk af 20 klimavenlige kommuner, der skal udvikle topambitiøse klimaplaner med inspiration fra verdens førende byer på området med støtte fra Realdania og den grønne tænketank Concito.

Jeg hører jer

Jan E. Jørgensen (V) er både medlem af kommunalbestyrelsen på Frederiksberg og Folketinget.

– Det er nu min opfattelse, at klimaet og den grønne omstilling bliver taget alvorligt i både kommunalbestyrelsen og Folketinget. På Frederiksberg har vi en ambition om at blive den førende Elbil-by.

Signe Munk (SF) er netop blevet valgt til Folketinget. Hvis hun får magt, som hun har agt, er hun klar til at ændre på kommunernes rammevilkår. 

– Jeg er meget lydhør overfor de forhindringer, kommunerne oplever med rammevilkårene. Der er et problem med solcellerne på kommunale bygninger. Der er også nogle problemer med reglerne i forhold til energirenoveringer, der bliver ramt af anlægsloftet (Kommunerne har begrænsninger på, hvor meget de må bruge på anlæg, red.). Det skal vi gøre noget ved, siger Signe Munck, der tidligere har siddet i kommunalbestyrelsen i Viborg.

Kræver forklaring

Holbæks borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S) oplever også, at den grønne omstilling har meget medvind både i kommunalbestyrelsen og blandt borgerne, men at det kræver viden og formidling.

– I Holbæk er ambitionerne der, men vi har ikke arbejdet så meget med det endnu. Vi har brug for viden, og så handler det om økonomi. Det kan nogle gange være en udfordring, når et Natura 2000 projekt, der handler om at redde en frø, og biodiversitet bliver sat op overfor en diskussion om antallet af pædagoger. Men det er vigtigt at se den grønne omstilling som en investering og formidle det til borgerne, siger Christina Krzyrosiak Hansen.

For nylig brokkede hendes mor sig over, at hun som ergoterapeut og ansat i Holbæk Kommune nu skulle til at cykle rundt på arbejde i stedet for at køre bil.

– Da jeg så forklarede hende, hvordan det hang sammen med bæredygtighed og sundhed, så var hun med på ideen. Som kommuner har vi en vigtig kommunikationsopgave, Christina Krzyrosiak Hansen. tkn@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Torskedumme rammevilkår for klimaet Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger