Arkivfoto
Arkivfoto
14.06.2019 kl. 16.54
FM19

Pernille Skipper trækker fronterne op i regeringsforhandlingerne

Socialdemokratiet får ikke statsministerposten med Enhedslistens støtte, hvis uligheden øges. Den trussel gentog Pernille Skipper (EL) på Folkemødet i Allinge, som falder midt i rød bloks forhandlinger om regeringsdannelsen.

Mens Mette Frederiksen (S) og Morten Østergaard (R) talte om historiske og gyldne muligheder for finde sammen i rød blok og skabe en ny retning, trak Pernille Skipper fronterne hårdt op, da hun indtog hovedscenen på Folkemødet i Allinge på Bornholm.

– Når vi nu har sendt Lars Løkke Rasmussen hjem, skal vi så ikke også sende hans økonomiske politik hjem? Når vi skal finde penge til sygeplejersker, minimumsnormeringer, bedre uddannelse og flere penge til dem, der har knoklet et helt liv, skal det så være de arbejdsløse og pensionisterne, der skal betale igen? Nej, det skal være de rige, som har fået skattelettelser for mange milliarder i de sidste år. Det er da der, vi finder pengene, og det er i virkeligheden meget simpelt. Vores fælles velfærd og de fattigste skal løftes. Og dem, som tjener meget og ejer mest, skal bidrage lidt mere. Sagt mere simpelt: En regering, der øger uligheden, bliver ikke på Enhedslistens mandater, lød det fra Pernille Skipper.

Dermed gentog hun den slet skjulte trussel mod Mette Frederiksens ambitioner om statsministerposten, som hun flere gange under valgkampen har fremsat. Truslen er relevant, fordi Socialdemokratiet lige nu forsøger at finde fælles fodslag med SF, de Radikale og så Enhedslisten, der tilsammen kan mønstre et flertal i Folketinget.

Men Enhedslisten og de Radikales positioner står skarpt over for hinanden. Enhedslisten vil løfte velfærden ved at hæve selskabsskatten og beskatte kapitalindkomst. De Radikale vil finde pengene ved at øge arbejdsudbuddet i form af en hurtigere indfasning af den stigende pensionsalder og ved at lempe reglerne for, hvornår udlændinge kan få tilladelse til at arbejde i Danmark.

LÆS OGSÅ Ny viden
FOR ABONNENTER

Så sent som i forgårs tirsdag sagde Pernille Skipper, at jagten på de syge og de arbejdsløse skal stoppe. Det løfte gentog hun i Allinge, hvor hun som den tredje partileder i rækken fra rød blok talte på Hovedscenen.

– Kontanthjælpsydelser og integrationsydelsen har sendt tusinder ud i fattigdom med nedladende kommentarer om, at det skal kunne betale sig at arbejde. Halvdelen af dem, der er syge, har oplevet, at jobcenteret ignorerer lægeerklæringer. De bliver stadig sendt ud i meningsløse arbejdsprøvninger. Det kan vi ikke være bekendt. Så de næste fire år skal vi kæmpe for, at vi skal behandles ordentligt, hvis vi bliver syge. Jagten på syge og arbejdsløse skal stoppe nu, sagde Pernille Skipper til klapsalver fra publikum.

Der var dog også en udstrakt hånd til samarbejdspartnerne i rød blok.

– Vi skal finde sammen på tværs af uenigheder. Det skylder vi alle jer, der har stemt for en ny retning.

LÆS OGSÅ Massefyringer: Kommune klar med jobcenterhjælp

Pia Olsen Dyhr (SF) taler senere i dag fredag. I morgen lørdag fortsætter regeringsforhandlingerne mellem Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og de Radikale på Christiansborg. jki@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Pernille Skipper trækker fronterne op i regeringsforhandlingerne Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger