Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
14.06.2019 kl. 15.20

Kommune på vej med totalforbud mod rygning i arbejdstiden

Til næste sommer bliver Nyborg Kommunes ansatte omfattet af et mere eller mindre fuldstændigt rygeforbud i arbejdstiden.

Tre kommuner har allerede gjort det. Otte andre kommuner er på vej. Og nu ligner Nyborg den næste kommune i rækken, som indfører et totalt rygeforbud for alle ansatte i hele kommunen.

Hovedudvalget i Nyborg Kommune, hvor både ledelse og medarbejdere er repræsenteret, er nemlig på et møde i midten af maj blevet enige om, at et totalt rygeforbud er vejen frem. Det kan man læse i en indstilling til økonomiudvalget om at tage stilling til et rygeforbud.

Rygeforbuddet skal træde i kraft den 1. august 2020 og skal gælde alle ansatte, alle kommunens arbejdspladser og i hele arbejdstiden. Der er meget få undtagelser til rygeforbuddet. Den mest vidtgående er, at ansatte, der selv betaler deres frokostpause, kan iføre sig deres private tøj, forlade matriklen og lovligt tænde en smøg. Derimod kan de ikke flekse ud eller på anden måde bruge ubetalte pauser til at ryge.

Også hjemmearbejdspladser er omfattet i det omfang, at der ikke må ryges i nærheden af udstyr eller andet materiale, der er eget af kommunen. I retningslinjerne står der dog også, at rygeforbuddet er tillidsbaseret, og at der ikke er planer om at kontrollere, at rygereglerne overholdes på hjemmearbejdspladserne.

LÆS OGSÅ KL: Galimatias ikke at bruge Covid-erfaringer i beskæftigelsesindsatsen

Politikerne i kommunen kommer som de eneste til ikke at være omfattet af alle rygeforbuddet facetter. På trods af at de får vederlag af kommunen for at varetage deres hverv, er de ikke ansatte på samme måde som lønmodtagerne, og kan derfor ikke sanktioneres, hvis de overtræder forbuddet. Det er dog intentionen, at politikerne på økonomiudvalgsmødet vil foreslå, at de også skal omfattes, siger borgmester Kenneth Muhs (V) til TV2 Fyn.

De ansatte derimod kan få påtaler, advarsler og i yderste konsekvens blive fyret, hvis de overtræder forbuddet. jki@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Kommune på vej med totalforbud mod rygning i arbejdstiden Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger