Illustration: Nyhedsmagasinet Danske Kommuner
Illustration: Nyhedsmagasinet Danske Kommuner
11.06.2019 kl. 09.46

Udligningssøgsmål klar: Kommuner føler sig snydt for 737 millioner

19 kommuner er nu klar til at sagsøge staten for tab af 737 millioner kroner som følge af mangelfuldt datagrundlag i udligningssystemet. To kommuner bliver prøvekaniner i retten.

Inden længe vil 19 kommuners søgsmål mod staten for tab af 737 millioner kroner, efter det de opfatter som fejl i udligningssystemet, nå domstolene. Det oplyser de 19 kommuners advokat Anker Laden-Andersen til Ritzau.

De 19 kommuner mener, at en manglende registrering af udlændinges uddannelsesniveau har kostet dem 737 millioner kroner i tabte udligningskroner i 2017 og 2018. En fejl, som de allerede i 2014 gjorde Økonomi- og indenrigsministeriet opmærksom på, uden at det dog førte til ændringer før i år.

I første omgang skal to kommuner fungere som prøvesager.

– Vi har fundet to kommuner – Jammerbugt og Lolland – der er repræsentative for problemstillingen, og som vi vil køre som prøvesager, siger Anker Laden-Andersen til Ritzau.

LÆS OGSÅ 40 kommuner med udligningsopråb: Kræver ændringer i udspil

Stævningen vil i første omgang blive indleveret hos Københavns Byret, hvor de 19 kommuner vil forsøge at få sagen ført ved Østre Landsret som første instans, fordi de mener, at søgsmålet er af principiel karakter. Efterkommer retten ikke dette ønske, vil de i stedet forsøge at føre sagen ved Københavns Byret med tre byretsdommere.

Fejlen i udligningssystemet bestod i, at en stor gruppe udlændinges uddannelsesniveau slet ikke blev registreret. Det betød i grove træk, at en uuddannet syrisk flygtning udløste samme tilskud i udligningssystemet som en ingeniøruddannet indisk indvandrer. Derfor fik kommuner med mange lavtuddannede udlændinge relativt færre penge end kommuner med mange højtuddannede udlændinge, mener de 19 kommuner.

De har hver især spyttet 300.000 kroner i en fælles pulje, der skal bruges til at betale advokatomkostningerne forbundet med søgsmålet. Tidligere har 20 kommuner betalt et noget mindre beløb for at få udarbejdet et notat af advokatfirmaet HjulmandKaptain, som skulle afklare, om der var grundlag for at føre en sag. 

De 19 kommuners advokat oplyser desuden, at sagen først forventes at komme for retten i løbet af 2020.

LÆS OGSÅ Efter afvisning af aktindsigt i udligning: Lokalpolitikere kritiserer lukkethed

I sommeren 2018 udarbejdede statens advokat Kammeradvokaten et notat for Økonomi- og indenrigsministeriet. Her konkluderede Kammeradvokaten, at tilskuddene i 2017 og 2018 blev udbetalt efter gældende regler og kendt statistik. Derfor, mener Kammeradvokaten, er de 19 kommuner ikke berettiget til erstatning.

Den manglende registrering af udlændinges uddannelsesniveau er fra 2019 udbedret. jki@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Udligningssøgsmål klar: Kommuner føler sig snydt for 737 millioner Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger