Arkivfoto
Arkivfoto
11.06.2019 kl. 10.08

Kommuner giver øko-tjek til landbrug tæt på vandboringer

Viborg Kommune giver en fjerdedel af kommunens landbrug mulighed for et gratis tjek af potentialet i omlægning til økologi. Landbrugene ligger tæt på drikkevandsboringer.

Er der penge i at omlægge til økologi? Det spørgsmål får en fjerdedel af Viborg Kommunes landbrug nu hjælp til at svare på.

Viborg Kommune og Økologisk Landsforening tilbyder nemlig landbrug, der ligger tæt på drikkevandsboringer, mulighed for at få gennemgået potentialet i at omlægge deres forretning til økologi.

– Beskyttelse af vores grundvand er en opgave, som kræver god planlægning, og som tager tid at gennemføre. At lodsejerne bliver gjort opmærksomme på, at de har jord inden for områder med særlige drikkevandsinteresser, og at omlægning til økologi kan være et af virkemidlerne til at sikre rent drikkevand uden pesticider til fremtidige genererationer, giver rigtig god mening, siger Stine Damborg (K), formand for klima- og miljøudvalget i Viborg Kommune.

Pengene til eftersynet kommer fra VLAK-regeringens aftale med S, R og SF om den såkaldte pesticidstrategi, der skal beskytte drikkevandet.

LÆS OGSÅ Ny lov vil stoppe sprøjtning omkring vandboringer

Eftersynet består i al sin enkelthed i, at en landbrugsfaglig konsulent fra Økologisk Landsforening gennemgår landbrugets forretning og regner på, hvordan forretningen vil se ud i en økologisk version. Landbrug, der siger ja til gennemsynet, forpligter sig ikke til noget som helst.

– Det er ganske uforpligtende, og det giver landmanden et bedre overblik over, hvad økologisk landbrug er. Vi får aflivet nogle myter, og det viser sig ofte, at mange kan få en god forretning ud af omlægning til økologi. Nogle går i gang med det samme, og andre har økologi med i tankerne fremadrettet, siger Jens Peter Hermansen, der er økologikonsulent i Økologisk Landsforening.

Der er afsat en million kroner på landsplan i 2019 til omlægningstjek. jki@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Kommuner giver øko-tjek til landbrug tæt på vandboringer Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger